Přihlásit

Moravská vakcína proti vzteklině slaví úspěch ve východní Evropě (Zpravodajství ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Letos uspěla ve výběrových řízeních na plošnou vakcinaci na Slovensku, Polsku a nově i v Maďarsku. Účastní se právě probíhajících tendrů také v Litvě a Lotyšsku, v plánuje i Rumunsko, řekl ČTK ředitel Libor Bittner. Bioveta loni zvýšila obrat o deset procent na 490 milionů korun, více než 65 procent tržeb tvoří právě export do zahraničí.

Vakcína proti vzteklině lišek je jedním z nejúspěšnějších výrobků Biovety. Od 90. letech, kdy vakcína vznikla, byla tato nemoc v Česku prakticky vymýcena. Veterináři proto postupně ustoupili od plošné vakcinace celého území, letos se návnady rozmístily jen ve vybraných příhraničních oblastech. "Jednotlivé návnady se vyhazují z letadel v počtu asi 20 až 25 kusů na kilometr čtvereční. Liška kousne do návnady a je perorálně vakcinovaná," řekl Bittner.

Úspěch na domácím trhu otevřel Biovetě cestu do zahraničí. Firma pravidelně vítězí v tendrech na plošnou vakcinaci lišek na Slovensku a v Polsku. Poslední tři roky vyhrála například v Litvě, loni pak také v Lotyšsku.

Bioveta dodává na trh asi 150 druhů léků pro desítky zvířecích druhů od ptáků přes psy až po koně a dobytek. Víc než 65 procent tržeb tvoří export do zahraničí. Celkem společnost vyváží do desítek zemí, nejvíce do Polska, na Slovensko, do Rumunska, na Ukrajinu, do Německa a Turecka.

Výroba veterinárních přípravků vznikla v Ivanovicích v roce 1951. V roce 1995 se dřívější státní ústav pro rozpoznání zvířecích nákaz a výrobu očkovacích látek zprivatizoval a vznikla Bioveta. Ta nyní zaměstnává kolem 330 pracovníků, podobný stav plánuje zachovat i letos. Firma patří do skupiny Bioveta Holding, stejně jako společnosti Opavet a Pharmachem. Dceřinou společností Biovety je bulharský Bioleks, který pracuje s biologickým materiálem z Ivanovic.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.