Přihlásit

Techno vyhání zvěř z lesů (Strakonický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Uzenice
Dunění a světelné efekty techna mohou lesní zvěři způsobit stres. Říkají to myslivci z Uzenic.
"V blízkosti lesa je strašný hluk. Zvěř je z něj i ze světel tak stresovaná, že opustí okruh dvou kilometrů. Loni se ztratila po technoparty zvěř z okolních lesů asi na tři měsíce," říká myslivecký hospodář Václav Kratochvíl.
Poukazuje i na škody, které vandalové napáchají na krmelcích a kazatelnách, a nepořádek v lesích. "Navíc se v lokalitě nedaleko akce vyskytuje ohrožený druh koroptve. V tomto období by měla hnízdit, ale kvůli hluku určitě hnízdo opustila," myslí si Kratochvíl.

Střet generací

Technaři to vidí jinak. "Je to klasika. Vždycky si proti nám někdo něco najde. Někteří lidé nechápou naši zábavu. Jsou většinou ze starší generace a uznávají jen svůj způsob zábavy," poznamenal jeden z technařů. Myslivci už před akcí podávali stížnost na odbor životního prostředí do Blatné. "Po minulých zkušenostech jsme už nechtěli, aby se techno konalo. Nikdo nám ale nevyšel vstříc," dodal hospodář.
Z blatenského úřadu se včera k oznámení nikdo nedokázal vyjádřit. "Odpovědní lidé tady právě nejsou. Pokud je ale akce na řádně pronajatém soukromém pozemku, nemůžeme ji zakázat," řekl místostarosta Bohuslav Navrátil.
Kromě myslivců podali na policii několik stížností na hluk i další občané.
"Šlo hlavně o obyvatele z okolí Mirotic na Písecku a Myštic na Strakonicku," uvedla strakonická policejní mluvčí Jaromíra Nováková.
Hluk ale vadí i místním. "Vsí stále projíždějí auta, hudba zní bez přestání celé dny. I náš pes se chce stále schovávat do domu. Bojí se jak při bouřce. Myslím, že zvířata jsou na tom mnohem hůře než my. Byli bychom raději, kdyby se tu podobná akce vůbec nekonala," uvedla jedna z obyvatelek Uzenic.

Šli na dřevo

Policie je s majiteli okolních pozemků v kontaktu. "Řešili jsme výjezd několika vozidel mimo pronajatý pozemek i to, že technaři chodí do lesa pro dříví. Nedochází ale k těžbě, sbírají spadané větve, což majiteli nepůsobí žádnou škodu. Řešili jsme i poškození pozemku, přes který si účastníci vyšlapali pěšinu. Všechny škody průběžně dokumentujeme," řekl ředitel strakonické policie Ivan Fanta.
Podle jeho slov nejsou, vzhledem k počtu lidí, kteří se na akci zatím soustředili, škody zase tak výrazné. Policie je prý připravena zvládnout i příjezd několika tisícovek technařů. Kroky podnikala i krajská hygiena, která na místě nechává měřit hlučnost hudební produkce.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.