Přihlásit

Pod koly automobilů končí v kraji měsíčně desítky zvířat (Ústecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Podle Miroslava Machaly, předsedy myslivecké rady okresního mysliveckého spolku v Ústí nad Labem, doplácí zvěř na rovném úseku silnice na rychlou jízdu vozidel.
K podobné situaci dochází v každém okrese na celé řadě míst. "Nejedná se o první případ. Lze to dobře dokumentovat, pokud se zaměříme na noc na úterý. Došlo ke sražení srnce ve 22.30. hod. Mrtvé zvíře nahlásil řidič autobusu a k dalšímu sražení, tentokrát srny, došlo o půl třetí ráno ve Varvažově u podniku Meva. Přitom zdejší řidiči vědí, že zde přechází často zvěř silnici. Dochází tím zbytečně k dopravním nehodám a úhynu zvěře," zdůraznil Machala.
Dodal, že v průběhu sledované noci došlo ke sražení dalšího zvířete asi dvě stě metrů nad motorestem v Chlumci, směrem na Telnici k objektu Stará pošta. Sraženou zvěř nebylo možné identifikovat, protože zůstala na silnici jen rozježděná část střev. Řidič si musel sražený kus odvést.
Na Ústecku je měsíčně sraženo nejméně čtyři až pět zvířat, podobná situace je i v jiných okresech. V rámci Ústeckého kraje jde měsíčně o desítky kusů zvěře.
Podle Machaly jsou řidiči i zvěř v nebezpečí srážky kdekoliv, kde jsou rovné úseky silnice dovolující řidičům jet rychle a kde je u silnice les. "Zvláště jsou v této době ohrožena mláďata právě přicházející na svět. Nejsou dostatečně ostražitá," dodal Machala.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.