Přihlásit

V lesích a na polích se brzy objeví srnčata (Prachatický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Prachaticko
Květnová příroda se zelená svěžími barvami a láká k procházkám, přitom je nutné v honitbách udržovat klid. Březí srny jsou v pokročilém stádiu gravidity, koncem května již budou klást mláďata, mají proto omezenou pohyblivost. Proto je na místě dodržovat zákaz volného pohybu psů a bezohledných motorkářů a čtyřkolkářů v honitbách. Srnčí zvěř mění srst ze zimní hnědošedé na letní, která má rezavý odstín. Okresní myslivecké spolky ČMMJ pořádají přehlídky trofejí ulovené zvěře, na kterých může odborná i neodborná veřejnost posoudit kvalitu lovené zvěře v jednotlivých regionech a honitbách.
Přehlídky jsou spojeny s výstavami uměleckých děl či řemeslných výrobků. Myslivci se snaží přesvědčit zemědělce, aby z nepravidelných okrajů pozemků, zvláště v blízkosti lesa, vytvořili biopásy pro zvěř. Na česká pole se vrátilo díky nedostatku komodit a vysokým cenám intenzivní zemědělství. Na polích jsou prováděny postřiky proti zaplevelení, chorobám a škůdcům plodin v kombinaci s kapalnými hnojivy.
Lesníci kontrolují nálet kůrovců do lapáků, pravidelně rovněž sledují feromonové lapače. Myslivečtí hospodáři hodnotí provedení oprav posedů a krmelců. Květen je pro myslivce časem obeznání kvality mladých srnců, od 16. května začne jejich průběrný lov. V měsíci květnu probíhají okresní kola dětské vědomostní soutěže o "Zlatou srnčí trofej". Jedná se o vědomostní soutěž v několika kategoriích pro děti a mládež na ZŠ, ve kterých mohou uplatnit a rozvinout své znalosti o přírodě, přírodních dějích, ochraně přírody, zvěři a myslivosti. Děti se učí poznávat jednotlivé druhy bylin, stromů, keřů, ptáků, hmyzu a zvěře. Ti nejlepší pak postupují do celorepublikového kola soutěže, které probíhá během letních prázdnin.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.