Přihlásit

Lidé týden po střelbě: Bojíme se, že se vrátí (Strakonický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Dolní Poříčí
V malé obci na Strakonicku to vypadá, jako by se tady nic závažného nestalo. Přitom v pondělí 5. května bylo Dolní Poříčí vzhůru nohama. Veterinář a myslivec Roman Mikulský (41) pálil z okna svého bytu ze čtyř legálně držených zbraní na protější objekt, kde je obchod a obecní úřad. Jen náhodou se nikomu nic nestalo (SD 6.5.)
Přesně týden nato - v pondělí 12. května - jsme se vrátili na místo činu.

Díra ve zdi

Poslední stopy po střelbě jsou pár rozbitých luxfer a díra ve zdi. Během svého řádění vystřílel muž přes 80 šípů, několik výstřelů padlo i z legálně držené brokovnice, pistole a malorážky. Za jeho čin mu hrozí až osm let vězení.
Co si o jeho řádění myslí místní lidé s odstupem doby? "Máme strach, že se vrátí a bude se to opakovat. Měl se raději oběsit!" tvrdí nekompromisně jedna ze svědkyň celé události, která si z pochopitelných důvodů nepřeje být jmenována, tak jako všichni oslovení.
Samotné střelbě předcházelo mnoho incidentů. Naposledy toho rána, kdy Mikulský vyškrábal několik nápisů Československo do laku automobilu jednoho ze svých sousedů.
"Stále žil Československem, jeho matka byla ze Slovenska. Myslím, že jeho děti mají slovenské občanství. Prý až syn dodělá školu, tak se tam odstěhují. V to doufáme všichni," uvedla žena ze sousedství. Dalo se snad střelbě předejít? Mnozí z obyvatel Poříčí tvrdí, že ano. "Přes týden tady moc nebýval. Měl veterinární ordinaci v Praze. Ale když už tu byl, většinou se s někým pohádal. Snad i vyhrožoval, že je postřílí. Dokonce jednou přišel do hospody s kulovnicí," konstatuje postarší muž.
Když prý Mikulský chodil na hony, byl úplně normální. "Obrat nastal v hospodě, tam byl jako vyměněný. Kdokoliv něco prohodil, bral to jako útok na svou osobu," tvrdí jeden z myslivců.
Podle sousedů se muž choval nebezpečně. "Zbrojní průkaz mu měli odebrat již dávno, nectil myslivecké desatero. Nehledě na to, že vyhrožoval několika lidem smrtí. Ale myslivcům se veterinář výborně hodí. Já osobně si myslím, že to, co udělal, bylo divadýlko kvůli penězům. Údajně je ve finanční tísni." Takový je názor muže středního věku, jednoho ze sousedů a svědků celé události.

Potíže

Nejvíce problémů měl střelec s obyvateli domu, ve kterém bydlel. Údajně je naschvál vytápěl vodou, nerespektoval žádné stanovy. Veškerá nařízení a opatření, která v domě proběhla,mubyla proti vůli.
"Ať už šlo o maličkosti, jako přerozdělení poplatků za popelnice, až k závažnějším věcem, jako přechodu na plyn, vše bylo podle něho špatně. Nedalo se s ním domluvit vůbec na ničem," dodává jeden ze sousedů.
Do věcí obce nezasahoval. "Většinou měl problémy s nájemníky z domu, v němž bydlel. Ti na něj ostatně stále podávali stížnosti a oznámení. Když se o to začal zajímat někdo druhý, vyrukoval pan Mikulský s tím, že mu do toho nic není. Jeho napadání se stále stupňovalo. Snažili jsme se s tím něco udělat až v konečné fázi, ale bylo už pozdě. Dokud se nestane nic závažného, tak s tím může těžko někdo něco dělat," míní starosta Poříčí Václav Paroubek.
Roman Mikulský je v současné době v ústavu pro duševně nemocné lidi. Při střelbě vykřikoval, že ho sleduje FBI, je hrdina a voják armády Václava Havla.

***

Vyšetřování: Policie obvinění útočníkovi ještě nesdělila. Stále je totiž v péči psychiatrického zařízení. Dokumentování případu je přitom dosud v plném proudu. Incidentu předcházela stížnost nájemníků domu, kde Roman Mikulský bydlí, na jeho nevhodné chování. V dubnu jej prověřovalo Obvodní oddělení Radomyšl.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.