Přihlásit

Na Slovensku je prý pytláctví nadále výnosným byznysem (Zpravojství ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V posledním čase se policii daří odhalovat případy desítek zvířat zabitých skupinami pytláků. Změnil se i přístup obyčejných lidí, kteří na pytláctví často sami upozorňují, řekl ČTK ředitel loveckého svazu Imrich Šuba.

"Policisté se začali touto problematikou více zabývat. Věřím tomu, že odhalení vícero případů pytláctví v posledním čase je výsledek práce kriminalistů, a ne zvýšeného počtu pytláků," řekl Šuba.

Podle údajů generální prokuratury loni policisté stíhali za pytláctví 456 lidí, což je o 53 osob víc než v roce 2006. Větší část těchto případů však souvisí s nelegálním lovem ryb. O počtu stíhaných pytláků v lesích policie samostatné statistiky nevede.

"Ovoce přináší společenský tlak a lepší připravenost policistů," myslí si specialista na environmentální kriminalitu Mário Kern. Pomáhá prý i spolupráce s obyvatelstvem. Problémem však zůstává prodej masa z upytlačených zvířat do restaurací. "Zvěřina je výnosný obchodní artikl. Víme, že se dává i do restaurací, dokázat je to však téměř nemožné," řekl Kern.

Situaci by mohla vyřešit změna vyhlášky, která by umožnila lovcům dodávat maso přímo do restaurací. "Výsledkem by byla nižší cena a odběratelé by si raději koupili maso bez rizika od lovce než od pytláka," tvrdil Šuba.

Případný výskyt nelegální zvěřiny ve stravovacích zařízeních pravidelně kontrolují hygienici. Podle šéfky regionálního úřadu veřejného zdravotnictví v Banské Bystrici Eleonóry Fabiánové však zatím na zvěřinu bez dodacího listu nenarazili. Podle Šuby je pravděpodobné, že některé restaurace jednou maso koupí legálně a potom několikrát od pytláka.

Šéf lovců si snížení počtu nelegálně ulovených zvířat slibuje i od novely trestního zákona. "Chceme, aby za pytláctví dostávali vyšší tresty lidé s ulehčeným přístupem do lesa, například i lovci," řekl Šuba.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.