Přihlásit

Vyjádření ke kladení otrávených návnad (Havlíčkobrodský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

ČMMJ spolu s Českým ornitologickým svazem zahájila již na jaře roku 2005 informativní kampaň, která vyzývá veřejnost, aby si více všímala těchto nezákonných praktik a při podezření spolupracovala s Českomoravskou mysliveckou jednotou, Českým ornitologickým svazem nebo místně příslušným mysliveckým hospodářem a samozřejmě i s orgány činnými v trestním řízení. Tuto kampaň ČMMJ podporuje při svých tiskových konferencích a podílela se na tvorbě, financování a distribuci letáku "Smrt po kapkách - otrávená návnada - cíl neznámý", který je k dostání na všech Okresních mysliveckých spolcích.
Při jakémkoliv podezření na otrávenou návnadu ze strany veřejnosti ČMMJ vyzývá ke kontaktování sekretariátu na tel 224 948456 nebo na e-mail jaroslav.kostecka @cmmj.cz. ČMMJ podstoupí informace orgánům činným v trestním řízení a zahájí vlastní šetření, které povede při prokázání kladení otrávených návnad členovi ČMMJ k jeho vyloučení a ztrátě všech členských výhod.
Zároveň je nutné konstatovat, že nejvíce případů nálezů otrávených návnad bylo zaznamenáno v souvislosti s přípravkem Furadan (účinná látka - carbofuran), který je bezzápašný a má přitom vysokou toxicitu. Používal se v zemědělství pro regulaci obtížně hubitelných škůdců zvláště v chmelařství proti obtížně hubitelným lalokonoscům. Na přímý dotaz ČMMJ na dovozce tohoto přípravku bylo sděleno, že již tento přípravek nelze na území ČR zakoupit. "Po opakovaném zjištění zneužití tohoto přípravku a navýšení administrativy s použitím tohoto přípravku (po zařazení do kategorie ZNJ - zvlášť nebezpečný jed) byl přípravek stažen z trhu v ČR a dále se nedováží a dovážet se nebude", což opakovaně uvedl zástupce firmy, která přípravek dovážela (f. FNagro ČR). V okolních zemích tento přípravek také nelze koupit, a tudíž nelegální dovoz je těžko realizovatelný. Proti obtížně hubitelným škůdcům zemědělských kultur je používána jiná formulace této účinné látky (granulát s balastní složkou), kterou již nelze takto zneužít (granulát není bezzápašný a obsahuje další příměsi balastních látek). ČMMJ tento postup vítá a doufá, že se již případy zneužití tohoto přípravku na ochranu rostlin nebudou opakovat.
Na základě vlastního šetření lze konstatovat, že zakoupení přípravku FURADAN s účinnou látkou carbofuran je v ČR již několik let nemožné.
ČMMJ bude sledovat případné nálezy otrávených návnad, provádět vlastní šetření a z nich vyvozovat příslušné závěry ve smyslu Stanov ČMMJ a Mysliveckého řádu.
Je nutné upozornit na fakt, že kladení otrávených návnad nelze slučovat pouze s myslivci, a proto vyzýváme redaktory médií, aby při šetření a zveřejňování výsledků hodnotili situaci bez emocí a objektivně. Každoročně je v médiích zveřejněn případ nálezu otrávených orlů mořských a vyder, které jsou nalezeny v blízkosti vodních toků. Je s podivem, že případy nálezů kadáverů s podezřením na otravu, které nahlásí i samotní myslivci (jako tomu bylo u otrávených orlů mořských v lednu a únoru 2006 v Hluboké nad Vltavou) byly posléze interpretovány proti myslivcům a myslivci z nich byli následně dokonce paradoxně přímo obviňováni bez jakékoliv možnosti se k případům vyjádřit. Je rovněž s podivem, že v komentářích k nálezům otrávených návnad byly vždy ignorovány subjekty hospodařící na vodních plochách, i když byly kadávery orlů mořských a vyder nalezeny v jejich blízkosti a doba korespondovala s obdobím kaňkování (říje) vyder či s obdobím jejich zvýšené migrace. Orel mořský ani vydra nemá na zvěř jakýkoliv vliv a zvěři nijak neškodí a myslivci nemají jakýkoliv důvod, aby kladli návnady proti těmto druhům volně žijících živočichů.

Autor: Ing. Jiří Šilha, Ph.D., Českomoravská myslivecká jednota

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.