Přihlásit

Vláda projedná návrh zákona o ochraně zvířat proti týrání (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Praha 20. května (ČTK) - Vláda se bude ve středu zabývat návrhem zákona, který zpřísňuje postihy za týrání zvířat. Návrh také nově upravuje podmínky přepravy zvířat. Vyplývá to z dnešní tiskové zprávy ministerstva zemědělství.

Návrh nově za týrání označuje poškozování křídel ptáků při přepravě s cílem zabránit jim létat a stanovuje maximální délku cesty na jatka. Také umožňuje obcím označit čipem nebo tetováním toulavé a opuštěné psy.

Ministr zemědělství Petr Gandalovič chce novelu prosadit ve sněmovně již v prvním čtení ve zkráceném řízení. Návrh vláda už jednou projednávala, jeho přijetí nakonec v březnu kvůli odporu prezidenta ztroskotalo. Spory se vedly o část novely, která umožňovala cvičení loveckých psů na živých zvířatech.

V původní podobě zákon umožňoval takzvané kontaktní norování, při němž se lovecký pes v umělé noře dostal přímo k lišce. Proti takovému návrhu byl Senát a prezident, který zákon odmítl podepsat. Poslanecká sněmovna prezidentovo veto nepřehlasovala a zákon nakonec nebyl přijat.

Návrh zákona však kromě sporného bodu upravoval další důležité oblasti; proto jej vláda bude projednávat znovu. Nynější návrh kontaktní norování neumožňuje. "Návrh novely zákona je nyní vládě předkládán ve verzi schválené Senátem, která ustanovení umožňující kontaktní norování neobsahuje," uvedl Gandalovič.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.