Přihlásit

Myslivci z Pěnčína posbírali tři tuny odpadu z černých skládek (Prostějovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

„Myslivecká společnost Hubert Pěnčín zorganizovala akci, do níž se zapojil i oddíl Junáka z Čech pod Kosířem a obecní úřady z Hluchova, Pěnčína a Čech pod Kosířem,” píše Richard Paulů

Myslivost a myslivci jsou ve sdělovacích prostředcích prezentováni většinou ve spojitosti s nešťastnými událostmi při používání zbraní a jinými negativními jevy, v poslední době např. s kladením otrávených návnad a úhynem chráněných dravců.

Málokomu je však známo, že myslivost byla přijata jako forma ochrany přírody Mezinárodní organizací pro ochranu přírody a přírodních zdrojů (IUCN). Tato organizace sdružuje 82 států, 111 vládních agend a 800 nevládních organizací a spolupracuje s vědci a experty ze 181 zemí světa. Jejím úkolem je ovlivňovat, podporovat a pomáhat v celosvětovém měřítku chránit celistvost a rozmanitost přírody.

Myslivost je touto organizací akceptována jako jedna z forem ochrany přírody, je trvale udržitelným využíváním přírodních zdrojů, stejně tak jako dobře vedená myslivost (lov) má úlohu v řízení trvale udržitelného využití populace volně žijících živočichů.

Myslivecká společnost HUBERT Pěnčín hospodaří v honitbě o výměře 2900 ha na katastru obcí Hluchov, Přemyslovice, Pěnčín a Čechy pod Kosířem. Okolí komunikací spojujících tyto obce je pravidelně znečišťováno v lepším případě jen odhozenými odpadky a v horších případech černou skládkou komunálního a jiného odpadu, vyjímkou není ani televizor na okraji lesa.

Úklid odpadků a likvidace černých skládek je povinností vlastníka pozemku, v daném případě je to většinou Okresní správa silnic. Ta však ani přes upozornění nic nepodnikla. Vzniklo tak riziko, že odpadky postupně zarostou vegetací a při vysekávání příkopů dojde k rozptýlení tohoto převážně nebezpečného odpadu na okolní pole a jeho následné zavlečení do volné přírody.

Z iniciativy přesedy MS ing. Zdeňka Vykydala bylo na výroční členské schůzi rozhodnuto vyčistit příkopy a další místa s černými skládkami. Celá akce, na které spolupracovaly i OÚ v Hluchově, Pěnčíně a v Čechách pod Kosířem, kde se zapojil i oddíl místního Junáka, byla provedena do 25. dubna. Celkem byly posbírány 3 tuny odpadu, z toho více než polovina nebezpečného.

Tato akce, která byla i malým příspěvkem k letošnímu 85. výročí založení jednotné myslivecké organizace Československé myslivecké jednoty, jejímž následníkem je Českomoravská myslivecká jednota, sice splnila svůj účel, ale chování některých našich spoluobčanů se nezměnilo.

Stačí se jen podívat kolem sebe a přemýšlet proč k tomu, za situace, kdy každý obyvatel města či obce platí za odvoz odpadků a má možnost využít kontejnery na tříděný odpad, stále dochází. Vůbec nejhorší ale je, že to nikomu nevadí.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.