Přihlásit

Zvířata mají své trasy, řidiči s tím musí počítat (Pelhřimovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Pelhřimovsko/ Více než půl milionu korun. Tolik museli řidiči na Pelhřimovsku zaplatit od počátku roku za opravu svých zničených aut po srážce se zvířetem.
"Od ledna evidujeme 26 takovýchto dopravních nehod. Ve většině případů se jedná o srny nebo divoká prasata. Zaznamenali jsme ale například i srážku s jezevcem," popsala policejní mluvčí Hana Kotková.

Nejvíc nebezpečí je u hlavních tahů

Jak dodala, zvířata v naprosté většině případů nepřežijí. Nejnebezpečnější jsou lesní úseky blízko hlavních silničních tahů.
Tam myslivci trpí největšími ztrátami. Své o tom ví i Josef Nenadál z Mysliveckého sdružení Kojčice.
"Za loňský rok jsme na dálničním přivaděči přišli o devět kusů srnčí zvěře. Troufnu si ale říci, že skutečné číslo je několikanásobně vyšší. A u drobných zvířat, například u zajíců, je to prakticky neměřitelné," podotkl Nenadál.
Myslivci totiž spočítají pouze ty kusy, která zahynou při nehodách, u nichž zasahuje policie.
Řidiči sice mají po nehodě povinnost mrtvé zvíře odevzdat příslušnému správci pro ten který revír, ale podle zkušeností myslivců se tak příliš neděje.
"Lidé mnohdy ani nevědí, na koho se vlastně mají obrátit, pokud například regionem pouze projíždějí," míní Nenadál.
Podle něj by bylo nelepším řešením zbudovat kvalitní zabezpečení kolem každé větší silnice, protože zvěři se nedá zabránit v tom, aby migrovala. "Na západě už je to zvykem. Bohužel u nás jsme v tomto ještě dost pozadu," dodal.

V lesích je více srnčí i divočáků než loni

Řidiči by tedy při projíždění lesních úseků neměli spoléhat na to, že zvěř jim pod kola vběhnout nemůže. Naopak v letošním roce je to ještě pravděpodobnější než loni.
Sčítání zvěře, které provádí Krajský úřad v Jihlavě, totiž ukázalo, že na Pelhřimovsku je v lesích více divočáků i srnčí zvěře než loni na jaře.
"Zaznamenali jsme o jednaosmdesát divokých prasat více, u srnek je navýšení o šest set jedna kusů," doplnil Jiří Bartoš, vedoucí oddělení lesního hospodářství a myslivosti úřadu kraje Vysočina.

***

stav zvěře k 31. 3. 2008 (2007)

                   Humpolec            Pacov              Pelhřimov
zajíc polní         913 (835)           711 (619)           2 896 (2 830)
zvěř srnčí          1113 (912)          858 (830)          3 456 (3 084)
zvěř černá          157 (137)           129 (111)          177 (134)
vydra říční         58                        39                  180
kuna lesní a skalní 250                 267                922


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.