Přihlásit

Aljaška odmítá sčítat lední medvědy kvůli ochraně (Zpravodajství ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Anchorage (Aljaška,USA) 22. května (ČTK)
Americký stát Aljaška odmítá sčítat lední medvědy žijící na svém území, a hodlá soudně napadnout rozhodnutí americké vlády prohlásit je za ohrožený živočišných druh, kterému hrozí vyhynutí. Důsledkem takového vládní rozhodnutí by bylo poškození hospodářského rozvoje Aljašky, protože by zabránilo těžit suroviny a podnikat v sídelních oblastech chráněných zvířat. Prohlásila to v noci na dnešek guvernérka státu Sarah Palinová, kterou podporuje i řada dalších vládních činitelů Aljašky.

Guvernérka prohlásila, že neexistuje dost důkazů pro to, že ledním medvědům skutečně hrozí vyhynutí, a tedy ani důvodů k tomu, aby byli sčítáni a chráněni. Ledním medvědům se daří dobře a za posledních 30 let, kdy byl jejich lov na Aljašce omezen, se silně rozmnožili, řekla.

Iniciátoři snahy o ochranu medvědů s ní ale nesouhlasí. "Je buď hrubě desinformovaná, nebo záměrně mate," řekla podle agentury AP Kassie Siegelová ze Střediska pro biologickou diverzitu. "Aljaška si zaslouží lepší vedení," dodala.

Lední medvěd (Ursus maritimus) si prý zasluhuje zvláštní zákonnou ochranu, protože v posledních desetiletích výrazně ubylo polárního ledu, který je nezbytný pro přežití tohoto zvířete. Podle vědeckých prognóz bude navíc ledu v budoucnosti dále ubývat, uvedl ve zdůvodnění vládního rozhodnutí americký ministr vnitra Dirk Kempthorne, do jehož rezortu spadá ochrana přírody.

Například Kanada ale také s americkým rozhodnutím nesouhlasí a nehodlá jej následovat.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.