Přihlásit

Řepka přemalovala krajinu (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Chrudim
Nikdy v minulosti nebyla krajina na Pardubicku tak žlutá jako letos na jaře.
Zemědělci zasadili rekordní množství řepky olejky. Důvod je jasný, její cena se prudce zvedla díky tomu, že politici schválili přidávání řepkového oleje do nafty.
Zatímco zemědělci díky žluté záplavě více utrží, ne všichni jsou touto plodinou nadšeni. Vadí alergikům, zvěři, ale třeba i řidičům. Navíc její pěstování půdu vyčerpává a zatěžuje chemií.
"Je logické, že zemědělci mají o řepku zájem, kdyby šla nahoru cena brambor, pěstovali by zase brambory. Agronomové musejí pouze zvážit rizika, která pěstování vysokého procenta řepky má. Řepka by neměla přesáhnout patnáct procent osevní půdy," řekl krajský radní Petr Šilar, který je zodpovědný za zemědělství. Luděk Králíček z ústředí Českomoravské myslivecké jednoty si myslí, že pro krajinu i zvěř přináší řepka jen samá negativa. A nejen proto, že zejména srnky a srnci mají kvůli řepce zdravotní potíže, průjmy, nadýmání či ztrátu orientace. Podle něj zemědělci kvůli řepce zamořují krajinu.
"Využívají veškerou dostupnou chemii. Je to pro životní prostředí mnohem horší než pěstování cukrové řepy či brambor. Když slyším, že to někdo označuje za biopalivo, tak se mi ježí vlasy hrůzou," uvedl Králíček.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.