Přihlásit

Straky si oblíbily město (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Kralupy nad Vltavou, Mělník
Stále větší množství strak osídluje město Kralupy nad Vltavou. Straky plení hnízda drobných ptáků, některé druhy tak lidé ve městě příští rok vůbec neuvidí. Žádná ochrana proti nim ale neexistuje.
Straky se přemnožily. To je nejčastější věta, kterou v poslední době slýchají pracovníci kralupského ekologického centra. "Hovoří se o jejich přemnožení v Kralupech nad Vltavou, ale to, že je jich více než dříve, neznamená, že se jedná o přemnožení," uvedla vedoucí centra Soňa Hykyšová. Podle ní žijí straky ve městě na úkor drobnějšího ptactva a jsou schopny vyplenit kdejaké hnízdo.
Lidé se ekologů ptají, zda nemohou být straky pro drobné ptactvo rizikem. "Pokud se straky usídlily ve vašem okolí, jsou vajíčka i mláďata drobných pěvců, ale třeba i bažantů, opravdu v ohrožení," vysvětlila Soňa Hykyšová. "Straky je nevyhubí zcela, ptáci se přestěhují a zahnízdí někde v bezpečné vzdálenosti."
Do měst v regionu se vedle strak stěhují i další predátoři. "Kromě poštolek i krahujci a typičtí plenitelé ptačích hnízd - straky a sojky," uvedl předseda severočeské pobočky České společnosti ornitologické Petr Lumpe, který pracuje v mělnickém regionálním muzeu jako zoolog. Podle Hykyšové se sice lidé mohou snažit straky vyplašit a bránit hnízda drobných ptáků, většinou to ale stejně nepomůže. "Straka si najde vhodný okamžik, aby svoji kořist získala. Pokud ji má již vyhlédnutou, vymyslí plán, jak se jí zmocnit," řekla ekoložka a dodala, že se straka nenechá ničím vyrušit, protože potřebuje nakrmit svoje mláďata.
V období mimo hnízdní sezonu by se mohlo podle odborníků hnízdo straky odstranit, ovšem je velice pravděpodobné, že si stračí pár ve velice krátké době postaví hnízdo nové. "Tento způsob nedoporučujeme, prázdné stračí hnízdo by mohly obsadit poštolky nebo kalousové," poznamenala Soňa Hykyšová.
Myslivci mají povolený odstřel straky od července do února, možný je však jen v honitbě. Podle ornitologů ale určitě nehrozí, že by straky v Kralupech nad Vltavou zcela vyhubily jiné druhy ptactva.
V Mělníku nejsou se strakou takové problémy. Z ptáků, které se tam vyskytují ve větší míře, tam lidé mohou objevit zejména slavíka. "Dává přednost hodně zarostlým místům," uvedl Petr Lumpe. Vrabci pak podle něho doplácejí na intenzivní stavební činnost. "Stále hůř se jim hledají místa pod střechou vhodná k založení hnízda," poznamenal ornitolog.
Ve městech včetně Mělníka se podle něj vytvořila vyvážená ptačí společenstva. Pro Mělník je typický ještě holub hřivnáč, který hnízdí v blízkosti panelových domů. S ním ale větší problémy nejsou, takže Mělník žádný regulační program na omezení počtu holubů nemá. "Mírné problémy nám dělají jiřičky v podloubích na náměstí Míru," uvedl vedoucí odboru životního prostředí mělnické radnice Ctirad Mikeš. V Mělníku je možné zahlédnout ještě strakapouda nebo zeleného datla - žlunu.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.