Přihlásit

Zahraniční lovci oceňují bohatá loviště i atmosféru (Písecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Písecko
Provoz bažantnice v Radanech u Božovic pro společnost Lesy Tábor přináší slušný zisk. Za každý střelený kus zaplatí totiž zákazníci kolem čtyř set korun bez nároku na zvěřinu, která se prodává zvlášť. A to i tehdy, kdy je vzhledem k přirozeným ztrátám a také vrozené toulavosti bažantů velkým úspěchem slovitelnost kolem padesáti procent vypuštěných kusů.
Zhruba třicet tisíc bažantích kuřátek opustilo a ještě opustí umělé líhně. Po určité době strávené ve vyhřívaných kójích, budou žít až do konce léta ve výbězích chráněných proti dravým ptákům a dalším predátorům. Pak už jako téměř dospělí jedinci budou žít ve volné přírodě kolem bažantnice až do podzimních honů.
Za ziskem líhně je ale ohromný kus práce a znalosti v průměru čtyř až pěti lidí v čele s bažantníkem Milanem Šachlem, který tuhle práci převzal po svém otci. "Základem úspěchu je mimo řadu jiných věcí chovné hejno, ve kterém máme kolem patnácti set bažantích slepic, od kterých získáváme vajíčka. Ty se speciální lampou zkontrolují zda jsou oplodněná a pak už se ukládají do umělých líhní. Ta pravá piplačka nastává po vylíhnutí," řekl bažantník. V kójích je nutná absolutní čistota, pravidelné krmení speciální směsí podle věku kuřat a neustálý dozor nad zdravotním stavem.
I malá chyba bažantníka může znamenat velké finanční ztráty.
Ani po vypuštění do přírody práce neubude. Bažanti mají tendenci k toulání a tak celý revír bažantník obchází se psem a zahání je zpět.
Bažanty musí chránit před dravci, ale bohužel také před chamtivými lidmi, kteří jsou schopni třeba cíleně najet do mladého hejna automobilem.
Tradice bažantnice v Radanech sahá do roku 1670 a stále je v popředí zájmu zejména zahraniční klientely.
"V posledních letech ale přibývá i našich zákazníků zejména z podnikatelských kruhů," dodal Milan Šachl.
Lovci ze zahraničí ale neubývají. Cení si kromě jiného hlavně atmosféry honů, které mají přísná pravidla, tradiční ceremoniály a dokonalý servis.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.