Přihlásit

Zvířecí záchranáři se nezastaví (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

O nebývale velké množství mláďat ptáků, ale třeba i malých veverek, pečují ochránci přírody v plzeňské záchranné stanici živočichů. Podle šéfa stanice Karla Makoně se letos ptákům v Plzeňském kraji většinou daří dobře hnízdit. "Některé druhy mají oproti jiným rokům více mláďat, je dost výrů, kání a čápů, naopak jestřábi letos v hnízdění úspěšní nejsou," řekl Makoň. Za 15 uplynulých let prý nepamatuje, aby se tu prolínalo tolik živočišných druhů a v takovém množství. V těchto dnech musí několikrát denně na stanici nakrmit například dvě malé sojky, tři pěnice, dvě malé labutě, skupinku divokých kachen, dvě různě staré čapí sourozenecké dvojice, puštíka a dvě veverčata.
Většina mláďat se do stanice dostala poté, co přišla o rodiče. Do stanice dorazila i vejce dravce motáka. Zemědělci přejeli hnízdo, které v trávě neviděli. Některá vejce rozdrtili, tři zachránili a v líhni se z nich vyklubala mláďata. Ochránci přírody se snaží najít mláďatům náhradní hnízda a rodiny.
"Adopce je úspěšnější než vypouštění ptáků volným letem. Vždycky je lepší dát zvířatům druhou šanci, ač třeba v jiném hnízdě," tvrdí Makoň. Adopce se osvědčila například u mladých čápů, o které záchranná stanice pečuje každoročně. Nezřídka se totiž stane, že jeden z rodičů se zraní nebo zahyne a druhý dospělý pták nikdy nestačí na odchov potomků. Ekologové proto ptáčata z takových rodin odebírají a dávají je ke kompletním rodinám. Ve stanici jsou zatím čápata ze dvou hnízd vylíhlá v líhni, v nejbližších hodinách budou muset ekologové řešit problémy na dalších dvou hnízdech, kde uhynul nebo se zranil jeden z dospělých ptáků.
Makoně těší, že po několika ne moc úspěšných letech se zřejmě letos daří výrům. Na jedenácti hnízdištích vědí ochránci přírody o sedmi mladých, jiné roky to byla jen dvě až tři mláďata.
"Myslím, že celkově letos venkovní sezona může být oproti jiným rokům úspěšná, ale ještě je předčasné to hodnotit, je to příroda, některé roky se vydaří, jiné ne," dodal Makoň.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.