Přihlásit

Pozor na srnčata (Blesk hobby)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Příroda je v červnu mimořádně štědrá a mnoho mláďat spatří světlo světa právě nyní. Ozývají se z hnízd, batolí se před norami, polehávají v trávě na rozkvetlých mezích nebo na slunných pasekách. Bohužel ale letošní zimu nepřežilo velké množství včelstev zasažených morem, a tak vás při toulkách přírodou doprovází víc bzukot čmeláků než pracovitých včel.
Můžete však vidět srnčata, i taková, která jsou bez pohybu pevně přitisknutá ve svém loži. Ale nemylte se, opuštěná vůbec nejsou! Každá matka spárkaté zvěře totiž po porodu odkládá mládě na několik dnů na klidné místo a vrací se k němu, jen aby ho nakojila a ošetřila. Po celou tu dobu však o něm neztrácí přehled. Zdržuje se po větru v jeho bezpečné vzdálenosti.
Pamatujte, že takové roztomilé srnče nesmíte v žádném případě ani pohladit! Zůstala by totiž na něm vaše pachová stopa a srna by ho opustila. Tak velký strach má zvěř z nás lidí.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.