Přihlásit

Myslivec Adolf Rolínek odpovídal on-line (Litoměřický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

* Co musím splnit, abych se mohl stát myslivcem? Od kolika let lze získat lovecký lístek?

Nejdříve vám musí být 15 let, pak se přihlásíte na OMS ČMMJ Litoměřice U stadionu 4 do mysliveckého kurzu, který zahajuje vždy v lednu každého roku a trvá 3 měsíce, potom do podzimu prodělává každý uchazeč mysliveckou praxi v některém mysliveckém sdružení a obvykle v říjnu a listopadu se konají zkoušky ze 7 předmětů myslivecké činnosti a právních předpisů. Lovecký lístek pak můžete mít od 15 let, zbrojní průkaz na lovecké zbraně pak od 18 let.

* Chtěla jsem se zeptat, jestli je dovoleno venčit psa v lese? Při procházce na Sedle jsem potkala dva pejskaře, kteří je neměli na vodítku. Pokud ale jejich psi poodběhli, jejich pánové je přivolali zpátky a zvířata reagovala bez problémů.

Samozřejmě, že venčit psa je dovoleno, je tady ale jeden problém, kde. Pokud jdeme venčit psa do přírody mimo nehonební pozemky, tak pes nemůže být volně puštěn. Každý honební pozemek v této republice,to jsou pozemky mimo obce, hřiště, hřbitovy a podobně, jsou zahrnuty do honební plochy uznané honitby, kde pak uživatel honitby z každého metru honební plochy platí nájem, a to nejsou malé částky. Proto také Zákon o myslivosti č.449/01 říká,že nelze nechat volně pobíhat psa mimo cesty a pod. Pes musí být uvázán. Je pravda také to, že pokud je pes vycvičen a pod vlivem svého pána, je možné ho nechat na volné ploše proběhnout, záleží ale vždy kde to je. Zásadně ne v lesních prostorách a ne v současné době, kdy zvěř vyvádí svá mláďata.

* Co říkáte na čtyřkolky? Často je teď v lesích potkávám. Neruší zvěř?

Veškerá motorová vozidla do lesa nepatří, jen ta,která tam vykonávají nějakou činnost ve směru výkonu práva myslivosti, nebo přímo na lesní činnosti, to říká Zákon o myslivosti i Zákon o lesích. Samozřejmě, že veškerý nadměrný ruch v lesích i samotné přírodě zvěři škodí, zejména v současné době, kdy jsou kladena mláďata. Na tuto dobu líhnutí mláďat a jejich vyvádění také Zákon o myslivosti pamatuje a obecní úřad má možnost na žádost uživatele honitby vstup do těchto prostor honitby na určitou dobu omezit.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.