Přihlásit

Přírodu bychom si měli hýčkat (Domažlický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Domažlicko
Majitelům volně pobíhajících psů hrozí pokuta až do výše dvacet tisíc korun, udělení pokuty je v pravomoci obcí. Psi by ale neměli volně pobíhat ani ve volné přírodě. Právě červen je pro myslivce důležitým měsícem ochrany zvěře, neboť louky jsou plné mláďat. Myslivci se snaží pomoci tím, že mláďata pomocí plašičů vyhánějí z pícnin, aby je ochránili před jistou smrtí pod širokozáběrovými sklizňovými stroji.
"Nové žací stroje a traktory jsou tiché. Pokud se nám nepodaří zvěř včas vyhnat, dochází při sečení k masakrům, zejména mláďat, která nestačí před stroji uniknout. Snažíme se proto spolupracovat se zemědělci, abychom se včas dozvěděli termíny senosečí," uvedla Jana Šlajsová, členka Mysliveckého sdružení Jestřáb Tlumačov.
Obrovské škody však může napáchat i volně pobíhající pes. "Snažíme se apelovat na majitele psů, aby je nepouštěli na volno. Je úplně jedno, jestli se jedná o malé mírumilovné plemeno nebo o bojového psa. Běhá-li v místech, kde se vyskytuje zvěř, srna se k mláděti nevrátí celý den. Mládě je pak vystavováno hladu a stresům," upozornila Šlajsová. Právě nyní můžeme vidět vylepené plakáty, na kterých myslivci upozorňují veřejnost, aby se v tomto období chovala v přírodě velmi ohleduplně. "Pokud někdo nalezne opuštěné mládě na louce či v blízkosti lesa, měl by je ponechat na původním místě a co nejdříve a nejkratší cestou se vzdálit od místa nálezu. I obyčejné pohlazení může přinést mláděti smrt, neboť matka ho již nemusí přijmout," dodala Šlajsová.
Obce mají právo vydat zákaz volného pobíhání psů formou závazné přihlášky, což by byla pomoc nejen myslivcům, ale celé přírodě.
Existují i takoví chovatelé psů, kteří nechají své mazlíčky pobíhat bez dozoru, ačkoliv opakovaně strhávají zvěř.
"Můžeme ovlivnit ztráty zvěře při senosečích. Co ale nedokážeme, je ovlivnit chování člověka a dopravu," ukončuje Šlajsová s tím, že přírodu bychom si měli hýčkat a ne ji cílevědomě ničit. Většinou k tomu stačí trocha ohleduplnosti.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.