Přihlásit

Zabili mláďata vzácného dravce (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

"Všechna mláďata v hnízdě byla mrtvá. S největší pravděpodobností se stala obětí nějakého pytláka," řekl vedoucí záchranné stanice ptactva v Plzni Karel Makoň.
Zhruba čtyři týdny stará mláďata se nestala obětí predátora. Okolnosti z místa nálezu nenasvědčují ani tomu, že by mláďata trpěla nedostatkem potravy, protože všechna mláďata byla dobře živená a všechna zemřela v jeden den. Mrtvá těla navíc zůstala na místě. "Predátor by si je odnesl. Kdyby mláďata měla nedostatek potravy, tak se budou požírat postupně navzájem," vysvětluje Makoň. Podle něj se tento případ nestal v lokalitě poprvé. "Někdo se tady na ně soustřeďuje. Musí to být někdo, kdo zdejší krajinu dobře zná, protože pochopové hnízdí v rákosí a přímo na vodě," vysvětluje Makoň.
Podobná situace se tu prý opakuje pravidelně už čtyři roky. Ornitologové zde každý rok najdou pouze prázdná hnízda nebo mrtvá mláďata. "Zdejší dva páry pochopů vlastně už čtvrtým rokem nevyvedli mladé," tvrdí Makoň.
"Pachatelem byl zřejmě někdo ze staré školy. Podle takových lidí vše, co má zahnutý zobák, škodí přírodě. Moták je přitom naprosto nekonfliktní dravec, který loví hraboše a vodní myši," kroutí hlavou Makoň.
Ornitologové se ale nyní na tuto lokalitu zaměří. "Máme k dispozici kamerový systém, který určitě nasadíme a pohyb okolo místa budeme monitorovat," upozorňuje Karel Makoň. Ten je přesvědčen, že takové problémy jsou dnes spíše ojedinělé. Laická i odborná veřejnost nahlíží na ochranu dravců a sov jinak.
Podobně jsou prý pochopi likvidováni u Mariánského Týnce na severním Plzeňsku.
Moták pochop je zvláště chráněný živočich, i když jeho populace na našem území v posledních letech stoupá. Hnízdí v rákosí blízko vodních ploch. Na našem území jich žije několik stovek.
Plzeňská záchranná stanice ptactva monitoruje populaci motáků pochopů již od roku 1997. Od té doby okroužkovala stovky mláďat.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.