Přihlásit

Zájezd za půl milionu? Severní pól, africký prales i lov krokodýla (Cestovani.iHNed.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Cestovka jim neručí za to, že je doveze na místo určení. Přesto zaplatili čtyři Češi za zájezd víc než půl milionu korun na osobu.
Teď je čeká plavba ruským ledoborcem až na severní pól a pohled na ledovou poušť. A nechybí ani koupačka - v tomto případě spíš smělý ponor do Severního ledového oceánu.
Rekreace pro rentiéra
Ne všichni Češi budou totiž letos o dovolené dobývat Jadran. Katalogy cestovek se sice rozrůstají o exotické destinace, bohatnoucí a upracovaní Češi ale stále více hledají také dobrodružství. A tak jim kanceláře nabízejí právě ledoborec, pozorování vzácných horských goril v Ugandě i cestování za zatměním slunce.
"Mezi našimi klienty jsou převážně vysokoškoláci, a často s námi jezdí lidé na vysokých manažerských postech," říká Petr Novotný, šéf cestovní kanceláře Adventura, která patří k nejvýznamnějším českým travel agentům zaměřujícím se na aktivní a zážitkové dovolené. Právě ta nabízí pozorování goril tak trochu jinak než v zoo, v jejich přirozeném prostředí v Africe.
Dva české páry, jež budou příští týden křižovat Barentsovo moře, si přejí zůstat v anonymitě, ale šéf cestovky ESO Travel Tomáš Cikán, která pro Čechy výlet ledoborcem zajišťuje, prozrazuje, že jde o byznysového rentiéra a šéfa české pobočky nadnárodní firmy. Tato čtveřice zkompletuje dvacítku Čechů, jimž se na ledovou misi zatím podařilo dostat.
Plavba v krách se totiž pořádá jen jednou za rok, kdy je led nejtenčí. I když se plavidlo nemusí prosekat až na točnu, zájem o ni je takový, že se ledové palubky po světě distribuují podle zvláštního klíče. Jinak by je prý vykoupili arabští šejkové.
Zřejmě ale nejde o žádnou dekadentní zábavu boháčů, místo kasin na turisty čekají polárnické přednášky.
"V atomovém ledoborci Yamal jsou dvě restaurace a promítací sál, ale kajuty jsou stroze zařízené. Je to výzkumné plavidlo, pronajímá ho ruská armáda," vysvětluje Cikán.
Tento extrémní výlet ledoborcem až na nejsevernější bod Země je ale podle něj - v tomto případě příznačně řečeno - jen vrcholkem ledovce turistických trendů. Češi se o dovolené stěhují stále dál od domova. Thajsko je dnes něco, jako bylo Španělsko v pionýrských časech českého turismu po pádu železné opony.
"Lidé bohatnou, většinou saturovali základní potřeby - bydlení, automobil, a teď přichází na řadu cestování. Cestovky zažívají zlaté časy," tvrdí Cikán. A Češi si chtějí z dovolené přivézt něco víc než jen opálení, které se brzy sloupe.
"Češi cestují do neobvyklých destinací možná nejvíc ze všech národů v přepočtu na obyvatele. A vyžadují také aktivní formu dovolené. Roste počet turistů, kteří si podobné zážitky kupují u cestovek, ale i těch, kteří jezdí samostatně a maximálně si kupují některé aktivity na místě," říká šéf Asociace českých cestovních kanceláří Tomio Okamura.
Také se prý nebojí, nedostupné hory ani teroristické útoky je prý jen tak neodradí.
Objevujte exotiku

10 kouzelných míst světa
Pákistán: extrémní názory a extrémně nízké ceny
Jižní Korea: zatím neobjevený technologický rival Japonska
Nový Zéland: odradit můžou snad jen drahé letenky

Čína za čtyři dny
Nápady na zájezdy, které mají Čechům vynahradit dny prosezené u počítače, vznikají různě. Tak třeba "pronásledování" zatmění Slunce, na které Češi letos mohou vyrazit do sibiřské Altaje, vzniklo při nadšení pro tento úkaz v roce 1999, kdy bylo k vidění v blízkosti Česka.
Katalogy zájezdů ale vznikají také inspirací v okolních zemích. Co se prý prodává tam, dá se nabídnout i Čechům.
Turistické kanceláře také šijí Čechům dovolené na míru, skupinky turistů provedou téměř kdekoli. S jakými nejextravagantnějšími požadavky se organizátoři setkali?
"Nejšílenější a docela častý požadavek je asi to, když klient chce odjet třeba do Číny a stihnout vidět vše během čtyř dnů," říká Novotný, šéf Adventury.
Zastřelte si medvěda v Rusku nebo slona v Mosambiku
Karel Vymětal z Litovle si nemůže stěžovat, že ho kamarádi nemají rádi. Když odcházel do důchodu, dali mu dárek: výlet do Ruska s odstřelem medvěda.
Jako nadšený myslivec Vymětal neváhal - a ze Sibiře si odvezl kůži třistakilového medvěda hnědého. Skolil ho vlastní puškou.
"Charašo, děduška, takový medvěd se tady uloví jednou za pět let," pochlubil se doktor Vymětal v časopisu Myslivost, jak mu ruští průvodci uznale klepali na rameno poté, co medvěda "dodělali" dávkou ze samopalu.
Slon za 15 tisíc dolarů
Češi, mezi nimiž je skoro 100 tisíc myslivců, objevují kouzlo takové dovolené. Na internetu je možné najít hned několik agentur, jež dodávají lovecké vzrušení na klíč. Není problém si u nich objednat hon na medvěda, včetně vyřízení "bumážek" i dopravy - popíjení vodky s lovci je zdarma.
Ale kdo touží po exotice a je ochotný si připlatit, ten si z nabídky vybere raději Afriku a lov buvolů či antilop. A kdo chce něco extra, může skolit i hrocha, levharta, lva, nosorožce či slona. Díky silné koruně je to levnější.
Tak třeba zastřelit slona v Mosambiku vyjde na 230 tisíc dolarů, lev na necelých 60 tisíc a krokodýl se dá pořídit lehce nad 30 tisíc. Za sibiřským medvědem je možné si vyjet už za 40 tisíc korun, a to s garancí - když se ho nepodaří zabít, dostane lovec část peněz zpátky.
Kdybyste si nevěděli rady s municí, časopis Myslivost poradí, jaké náboje použít, aby skolily i "opancéřovaného" nosorožce.
Samozřejmě, tyto lovecké výlety neunikly pozornosti ochránců zvířat. A myslivci za ně od ekologů dostávají co proto: je to vybíjení ohrožené zvěře pro zvrhlou zábavu, tvrdí ochránci.
Chráníme, proto střílíme
Lovci se ale brání, že nepytlačí v afrických parcích, ale že střílejí jen na soukromých farmách. Jejich majitelé si prý v zájmu svého byznysu hlídají, aby si nenechali vystřílet všechna zvířata.
"Lovecká turistika, která je postavena na tomto principu je pozitivní, jak pro zvěř, tak pro přírodu," říká Josef Pubal z vedení Českomoravské myslivecké jednoty. A k tomu cituje myslivecké ochranářské a myslivecké organizace, které tuhle myšlenku podporují.
Takže kdo má pravdu? Karel Vymětal, který skolil medvěda, v tom má jasno. "Medvědí trofej se zpracovává u preparátora a já se těším, až ji budu ukazovat členům naší rodiny a děkuji všem, kteří se zasloužili o můj celoživotní zážitek," svěřuje se čtenářům.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.