Přihlásit

Divočáci už objevili i sídliště (Děčínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Děčínsko/ Divoká prasata se na Děčínsku už zase stávají noční můrou majitelů zahrad u rodinných domků i v zahrádkářských koloniích. Řádění divočáků proklínají i mnozí zemědělci. Jejich louky se po nájezdu štětináčů totiž často promění v jedno velké oraniště.
"V noci vtrhla bachyně se selaty na zahradu u rodinného domku ve zdejší Žižkově ulici. Řádili tam jako pominutí. Proráželi dvířka u králíkárny a několik ušáků i spořádali. Další králíci se rozprchli. Majitelé domu přišli také o několik kachňat a na kapotě zaparkovaného auta byly znatelné otisky kopýtek. Divočáci se dobývali i do kurníku, ale naštěstí se na slepice nedostali," rekapituloval jednu z řady stížností tajemník českokamenické radnice a zároveň šéf okresní organizace myslivců Lubomír Tůma. Naštvanost lidí na nenasytné tlupy všežravců se stupňuje. "Máme po úrodě. Prasata si nadzvedla plot a pak začala řádit. Pustili se do brambor i jahod, rozorali záhon cibule a nadělali nám tady i další škody. Dřeme se tady a ty svině všechno zničily," láteřili Zdena a Jaroslav Bakešovi, kteří mají zahrádku v děčínské místní části Horní Oldřichov. Skutečnost, že zdaleka nejsou jedinými postiženými, je pro manželský pár slabou náplastí nad způsobenými škodami.
"Děčínský magistrát v současné době řeší už několik stížností a další na vysoký výskyt divokých prasat v různých obydlených částech města přibývají," potvrdila mluvčí magistrátu Barbora Vechová. ...3

Divočáci už objevili i děčínská sídliště
Pokračování ze strany 1
Dodala, že k nejpostiženějším patří Horní Oldřichov, oblast Albánské ulice, lokality podél Jílovského potoka a dále městské části Škrabky, Bělá,NaVýšinách i jinde.
Jedním z hlavních důvodů, proč divočáci řádí v obydlených částech města, jsou jejich vysoké početní stavy. Populaci černé zvěře se daří i díky dvěma posledním mírným zimám. Lidé nadávají nejen na loupeživé štětináče, ale začínají proklínat i samotné myslivce. Právě oni by se v první řadě měli postarat o snížení početních stavů divokých prasat.
"Mysliveckým sdružením teď vydáváme rozhodnutí o navýšení odlovu černé zvěře. Týká se to například MS Krásný Studenec, Sněžník, Lesního úřadu Děčín i uživatelů sousedních honiteb jako například MS Jílové a Malšovice. Myslivci se mohou postarat o redukci zvěře ve zmiňovaných a dalších honitbách, ale jakékoli odlovy na nehonebních pozemcích jsou s ohledem na stávající zákony složité," vysvětlila Simona Kotková, která se na odboru životního prostředí děčínského magistrátu stará právě o agendu myslivosti.
O výjimku ze stanovených pravidel lovu může požádat vlastník prasaty ničeného pozemku. Teprve místní šetření na základě podané žádosti pak prokáže, jestli je v daném místě odlov vůbec možný uskutečnit. "To nebezpečí v obydlených částech města je skutečně příliš velké. Divočáci se střílí kulovými zbraněmi a zbloudilá kulka může zasáhnout kohokoli. To riziko si naši myslivci dobře uvědomují," tvrdil jednatel okresního spolku Českomoravské myslivecké jednoty Čestmír Vondráček. Paradoxně si také on zaláteřil nad několika digitálními fotografiemi, které mumailem poslala dcera.
"Bydlí na Škrabkách a tady zachytila u plotu jejich rodinného domku hned několik divočáků, jak se snažili dostat na zahradu. Kdyby za nimi vyběhl jejich pes, určitě by to pro něj neskončilo dobře. Bachyně se selaty bývají neskutečně agresivní," poznamenal Vondráček.
Připomínat nazlobeným zahrádkářům i majitelům rodinných domků, že mají mít dostatečně zabezpečené ploty, je spíše příslovečným přiléváním oleje do ohně. Před řáděním divočáků často totiž neobstojí ani bytelná oplocení. "Jenže černá zvěř se stahuje i do některých sídlišť. Je to třeba případ Želenic a nebo Bynova, kde se mezi paneláky povalují kuchyňské odpadky. Ty divočáky k hodování přímo lákají," připomněla SimonaKotková. Odborníci doporučují používání přípravků, které dokáží divočáky odpudit. Osvědčují se odpuzovala obsahující kyselinu máselnou. Ta svým pachem připomíná lidský pot a štětináči si do míst, kde je přípravek napuštěný například do filcových podložek, tolik už netroufají. Zemědělci tímto způsobem třeba chrání lány kukuřice.

www.decinsky.denik.cz/prasata Popište své problémy s divočáky


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.