Přihlásit

Češi jsou mistři Evropy ve vábení jelenů, dovedou naslouchat lesu (Zpravodajství ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Evropský šampionát přivedl do Hluboké 25 soutěžících z devíti zemí. Nejdřív se změnili ve starého hledajícího jelena, pak vábili laň a nakonec vydali vítězný ryk. "Troubím odmalička, baví mě popovídat si se zvěří," řekl ČTK jedenadvacetiletý student střední lesnické školy ve Žluticích na Karlovarsku Michal Franče, který celou soutěž vyhrál.

Češi zvítězili i v soutěži mužstev, což je podle Frančeho tím, že dovedou lesu nejlépe naslouchat. Jeho kolegové zaujali druhou a čtvrtou příčku, zvláštností českého týmu bylo mládí všech závodníků. "Všichni jsme studenti a máme dobré učitele. Nejlepší trénink je ale chodit po lese s největší pokorou a poslouchat," dodal Josef Kapras, student brněnské lesnické fakulty, který mistrovství Evropy vyhrál před třemi lety.

Pro publikum to byla veselá a někdy i dojemná podívaná trvající téměř tři hodiny. Na podiu sedělo na pařezech 25 většinou vousatých mužů, kteří postupně chodili k mikrofonu a zatroubili, až se hory zazelenaly.

Před výkonem smekli zelené kloboučky a pak zaujali majestátní postoj krále lesa, takže jim vlastně už chybělo jen to paroží. Pocitu převtělení prý pomáhá například koulení očima či hrabání nohou. Nejmladší závodník, třináctiletý Rakušan Julian Hochleitner ze Salcburku, oblečený stejně jako jeho otec a kolega v soutěži v typických krátkých kalhotách typu "Lederhose", se podlamoval v kolenou a trochu vyskakoval.

Samozřejmě by bylo nejlepší, aby o vítězi rozhodoval v porotě jelen, ale ten by se mezi davy lidí nevydal ani omylem. "To bychom museli být v přírodě a bez lidí, což tady nelze, proto to přenášíme na podium. Ale při tom vábení v lese je to taky jako na podiu - kulisa je les, herci jsou jeleni a laně a my jsme jenom diváci," podotkl předseda poroty Jan Kupka. Zdůraznil, že je to soutěž v imitaci hlasů, což mnozí myslivci umí tak dobře, že se nejednou přivábili v lese navzájem.

Výhodou je hudební sluch a hluboký hlas umožňující hrdelní tóny, pomůckou jsou vábnice neboli řevnice. K prvním nástrojům patřil cylindr na petrolejovou lampu, osvědčený je nyní hlavně dlouhý roh maďarského stepního skotu a velká mořská mušle zvaná tritonka. Často se používají vábničky z plastu, ale hodí se i konev na zalévání či špulka od nití. "Samozřejmě v přírodě lze využít i dlaň nebo uříznutou pet láhev, ale na soutěži bychom s tím neuspěli," popsal jednatel Českomoravské myslivecké jednoty Jaroslav Kostečka.

Vysvětlil, že na rozdíl od vábení jiných zvířat, které přiláká například hlas kořisti, potřebuje jelen slyšet svého soka. Vábič proto musí dobře odhadnout situaci, zda je nablízku jelen toužící po lani, nebo třeba ten, který se chce utkat v souboji.

Myslivci rozlišují osm druhů jeleních hlasů, šanci slyšet je mají v období jelení říje, nejlépe kolem svátku svatého Václava. Jednou z nejtěžších disciplín, která dnes o vítězi rozhodla po sedminásobném rozstřelu, je odpočinkové mrmlání. Označuje se tak hlas jelena unaveného po říji, který si lehne do bahna, slastně se převaluje a pobrukuje. "Než usne, dává najevo svoji spokojenost, že uchránil svůj majestát," popsal Kostečka, který se k takto oslabenému jelenovi mohl přiblížit i na dva metry blízko a vyfotit si ho. "Smyslem vábení je jelena takzvaně přečíst, spatřit ho v plné kráse. Většinu přivábených jelenů si myslivci jen prohlédnou," zdůraznil.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.