Přihlásit

Zoo Ohrada pozve do amazonské chýše (Českokrumlovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Hluboká nad Vltavou
V nejbližších dnech tohoto týdne se budou moci návštěvníci hlubocké zoo poprvé podívat do nové jihoamerické expozice s názvem Koati. Tak totiž říkají amazonští indiáni nosálům - medvídkovitým šelmám, které brzy rozšíří zvířenu hlubocké zahrady.
Výběhy pro nosály a dva druhy jihoamerických opic, včetně vodního příkopu pro želvy, už jsou hotovy, samotná zvířata se sem ale nastěhují až později.
"Výsadba je čerstvě udělaná a musí zakořenit. Zvířata by ji poničila," vysvětlil Roman Kössl z hlubocké zoo s tím, že valná většina zvířat se do výběhů podívá nejdříve za měsíc. V americkém koutku ale i tak bude už nyní živo. Zatím zde kralují malí hlodavci - psouni prérioví, kteří ve svých podzemních chodbách schovávají osm letošních mláďat.
Ve vodním příkopu, který začíná malým vodopádem ve výběhu nosálů a vede až pod chýši amazonských indiánů, se budou moci v nejbližších dnech návštěvníci podívat také na americké želvy nádherné a další ryby.
Amazonská chýše, vystavěná na kůlech ve vodním příkopu, se stane obydlím již zmiňovaných nosálů a také dvou druhů drápkatých opic - tamarínů pinčích a kosmanů zakrslých.
"Letos je nebudeme vůbec pouštět do výběhu, budou zatím ve vnitřní ubikaci, kde si je budou moci návštěvníci prohlédnout přes sklo," upřesnil k pralesním opičkám Kössl. "Nejdřív si budou zvykat na nový prostor, aby se nebály a cítily se tam dobře, od příštího roku je pak budeme postupně pouštět ven," dodal s tím, že letos na podzim bude do výběhu pro opice zasazen vzrostlý strom.
Ještě v létě se sem ale přistěhují další jihoameričtí hlodavci, mary stepní.
Novou expozici dokreslují také jihoamerické rostliny, a to jak pouštní, například kaktusy a opuncie, tak pralesní, například kany. Návštěvníci budou určitě také znát poměrně rozšířené juky. Vzácnou rostlinou uprostřed amerického koutku je borovice osinatá, která pochází ze Sierry Nevady a jakožto rostlinný druh je stará více než čtyři tisíce let.
"Expozici jsme budovali od začátku letošního roku a vyšla zhruba na dva miliony," dodal Kössl.
Letošní prázdniny čeká na návštěvníky zoo i další překvapení. Loni otevřená Jezevčí skála nabízí čerstvou novinku v podobě chodbičky, kudy mohou děti vlézt do nory odpočívajících jezevců a lišky .


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.