Přihlásit

Přátelé z Rokycan troubili už podruhé v Litohlavech (Rokycanský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Litohlavy
Kdo nepřijel v sobotu do Litohlav, může litovat. Uskutečnil se tam totiž koncert lovecké hudby, spojený s prakiádou a kvalitním občerstvením.
Honební společenstvo Litohlavy-Klabava a sdružení trubačů lovecké a myslivecké hudby s názvem Přátelé z Rokycan tam totiž navázaly na úspěšnou loňskou prezentaci své činnosti.
Svým vystoupením dali jejich členové najevo, že myslivost je kromě souboru činností prováděných v přírodě ve vztahu k volně žijící zvěři i spolková činnost, směřující k udržení a rozvíjení mysliveckých tradic a zvyků jako součásti českého národního kulturního dědictví.
"Litohlavy nebyly pro pořádání koncertu vybrány náhodně. Zdejší obecní úřad činnost myslivců všemožně podporuje a váží si jejich práce. Ve spolupráci s naší organizací sázejí stromy a keře, nebo například uklízejí nevábná zákoutí hyzdící okolí obce," vysvětloval Pavel Moulis, šéf rokycanských ochránců přírody.
Po akademické čtvrthodince se moderování ujal Miloš Kalčík a začalo povídání nejen o hudbě, ale i o prožitých mysliveckých zážitcích.
"Zároveň připomněl i vznik hudebního tělesa Přátelé z Rokycan, které zahájilo svoji činnost už před osmi lety. Cílem sdružení je prezentace mysliveckých signálů při honech s využitím více hlasů. Produkce myslivecké hudby, která je součástí mysliveckých tradic, čerpá především z repertoáru Antonína Dyka," vyprávěl Pavel Moulis.
Trubači už mají za sebou řadu vystoupení. Za mimořádné akce lze označit například myslivecké dny, zlaté srnčí trofeje, výstavy či svěcení kapliček. Vrcholem bylo bezesporu vystoupení v Praze při nastudování hubertské mše. Sympatické je i vystupování souboru na nemysliveckých akcích.
Zajímavostí je určitě fakt, že používané hudební nástroje vyrábí díky obdivuhodné dovednosti členka souboru Jitka Maxová, která do tajů lovecké a myslivecké hudby zasvěcuje už i svého synka. Ten nejen troubí, ale zkouší to i se střelbou z praku. To semu v Litohlavech hodilo.
"Novinkou letošního ročníku bylo zpestření posezení právě o střelbu z praku," prozradil Moulis. Prvenství v tomto zajímavém sportovním odvětví zůstalo doma. "Nejvíce se dařilo starostovi obce Milanu Preťovi, který se stal vítězem humorného klání," informoval nás představitel ZO ČSOP. Absolutorium ovšem podle organoizátorů zasluhují i ostatní střelci.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.