Přihlásit

Chovatelé: Výhrady k novému zákonu o psech (Prachatický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Písek/ Pokud vejde v platnost navrhovaný zákon o chovu psů, přijde majitele zavření psa v autě s následkem smrti zvířete v budoucnu pěkně draho. Za týrání a usmrcení zvířete se může dočkat pokuty až 500 tisíc korun.

Sankce
Zákon vyměřuje tvrdé sankce i při nedodržení dalších předpisů. Časté neodklízení psích exkrementů by mohlo vyjít až na třicet tisíc korun. Byla by městská policie v Písku opravdu tak přísná nebo by horní hranici pokut nedávala?

Výše je přehnaná
"Zákon je zákon. Řešit to však budeme v případě, že opravdu vejde v platnost. Pokuty ano, ale myslím, že jejich zmiňovaná výše je přehnaná. Paradoxem by byl případ, kdy by zvíře venčilo dítě do patnácti let. Pokutu mu dát stejně nemůžeme," komentuje velitel písecké městské policie Jan Liška.
Při procházce se psem bez vodítka mimo vyznačená místa si může páníček připravit padeseát tisíc korun.
Kde by místa pro venčení v Písku mohla být, uvádí Jaroslav Lojík z odboru životního prostředí Městského úřadu v Písku: "V úvahu například přicházejí prostory kolem řeky v místě zvaném pod Sulanem. Už teď je to oblíbené místo mnoha pejskařů. Jestliže tato povinnost nastane, radní se s tím budou muset řádně srovnat."

Někdy i nesmysly
Písečtí chovatelé, které jsme oslovili, se shodují: "Pokuty za týrání psa jsou v pořádku."
To, že všichni psi vážící víc než deset kilogramů se mohou pohybovat mimo vyznačené trasy jen na vodítku a s náhubkem, se jim zdá nesmyslné. Zvláště pokud se týká malých plemen.
Alexandra Vancová k tomu říká: "Mám velkého bernského salašnického psa. Je hodný. Pokud bych mu měla dát košík, budu se bát u dětí spíš toho, že se ožene třeba po mouše a nechtěně děcko zraní náhubkem mnohem víc, než kdyby ho neměl."

Problém v lidech
Podle Vancové není problém ve psech, ale v lidech. Říká, že pes potřebuje k životu pohyb. Určitě víc než 1,2 metru na vodítku, jak stanovuje navrhovaný zákon.
Majitel musí vědět nejlíp, jak psa vychoval, na kolik ho zvíře poslouchá, jak se mu daří ho zvládnout. Jak moc mu může věřit a co si může mezi lidmi dovolit.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.