Přihlásit

Srnci jsou v červenci v říji, jejich mláďata ohrožují psi (Břeclavský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Sexuální aktivita srnců na Hodonínsku navzdory kalendářnímu pojmenování měsíců začne už za týden, v půli července. Potrvá asi měsíc. V říjnu jsou v českých lesích v říji jeleni a daňci.
Období páření je provázeno četnějším pohybem zvěře. Zvyšuje se pravděpodobnost vběhnutí do silnice a riziko srážky s automobily. "Je na místě dodržovat přiměřenou rychlost a svou ostražitost zvýšit zvláště v lesních úsecích a v místech, kde je silnice lemovaná keři či vysokou trávou," varuje mluvčí Českomoravské myslivecké jednoty Jiří Šilha.
Zatímco dospělí srnci ohrožují řidiče, lidé a jejich psi zase znamenají riziko pro srnčata, která se ještě nedokáží bránit. "Lidé jsou velmi neukáznění," stěžuje si předseda mysliveckého okresního spolku Radovan Mančík. Při venčení psů podle něj někteří pejskaři nedodržují povinnost mít psa, který neposlechne na slovo, na vodítku. "Hrají si na to, že mají rádi zvířata, ale neuvědomují si, že kvůli tomu, že je venčí v lese bez vodítka, ubližují zase jiným zvířatům," dodává Mančík. Myslivci mohou psy, kteří ohrožují zvěř, zastřelit. Zpravidla ale nechávají kulky v komorách. Majiteli psa se snaží domluvit. Když neuspějí, volají státní policii.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.