Přihlásit

Průkaz původu dostanou i psi bez členství v unii kynologů (Zpravodajství ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Případ úřad neřešil ve správním řízení, ale takzvanou soutěžní advokacií. Tento postup umožňuje, aby unie v dohodnutém čase změnila bez postihu své chování. Takové možnosti využily v minulosti například PNS, která omezovala prodejce tisku, a Unie filmových distributorů, která českým kinům určovala minimální ceny vstupného. Včasným odstraněním protisoutěžního ustanovení se šetření případu ve správním řízení, a tím i hrozící pokutě, vyhnula i kynologická unie, doplnil Neruda.

Problémy s podobnými řády měla v minulosti i řada jiných komor, například lékárníci nebo inženýři a technici činní ve výstavbě. Řády většinou sjednocují ceny, jaké mají členové nabízet svým zákazníkům, anebo své členy různě omezují. V případě kynologické unie byl problém ve vydávání průkazů původu. Podle původního řádu nemohlo průkaz dostat štěně, jehož majitel nebyl členem unie, a to ani v případě, že oba psí rodiče průkaz původu měli.

"Pravidla jsme upravili tak, aby mohli průkaz dostat i nečlenové, samozřejmě musí splnit ostatní podmínky," uvedla mluvčí unie Vladimíra Tichá. Průkaz původu je podmíněn řadou dalších pravidel, například počtem vrhů za určité období nebo zdravím psích rodičů, doplnila. Českomoravská kynologická unie sdružuje asi 140 různých klubů, celkový počet členů neeviduje.

Co například musejí splnit chovatelé kvůli vydání průkazu původu:
- odborné hodnocení exteriéru psích rodičů z výstavy nebo bonitace
- u některých plemen zkouška výkonu rodičů štěněte
- vyšetření rodičů štěněte na geneticky podmíněné choroby
- dodržování stanoveného počtu vrhů za určité období (maximálně tři vrhy za dva kalendářní roky, většinou ale jeden vrh ročně)
- poplatek v řádu stokorun (liší se podle klubu)


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.