Přihlásit

Z lesů a luk (Fajn život)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Houbaři, buďte opatrní!

Pro myslivce je srpen tím nejdůležitějším měsícem. Vysoká, srnčí, daňčí, muflonía dospělá zvěř černá je povolená k odstřelu.
Znamená to, že v této době je les plný mužů i žen s puškou; můžeme je zde potkat v každé denní i noční době. Jejich pozornost poutají zvláště dospělí samci a samice bez mláďat. Je známé, že po říji se srnci "ztratí" a setkat se s nimi pak lze, až když je honitba u konce.

Potravy ubývá
Jakmile je po žních, už musí myslivci myslet na přikrmování zvěře. V polních honitbách se drobné zvěři ze dne na den radikálně změní podmínky k úkrytu i možnost obživy. A tak je na člověku, aby zajícům předložil kvalitní seno i dužnatá krmiva, bažantům nasypal nejlépe plevy, odpady po sklizni a úlomky zrní. Častým prohřeškem je navážení "hromad" obilných zbytků do blízkosti teritoria černé zvěře. Při vlhkém a teplém počasí se hromada rychle zazelená, začnou v ní probíhat hnilobné procesy a uchytí se plísně. Takovým přikrmováním zvěři spíše uškodíme.

V lese opatrně
Prázdninové měsíce lákají do lesů plno návštěvníků.
Sezona "národního sportu" - houbaření - je v plném proudu. Do lesa milovníci hub vyrážejí ještě za tmy a pozdě večer se vracejí. Myslivci to vědí a návštěvníky lesa upozorňují na případné lovy. Stejně by ale houbaři měli být dvojnásob opatrní - výstřel se už nikdy nedá vzít zpět.

***
Koho můžete potkat v srpnu
* Drobná zvěř se hojně nachází na volných plochách po sklizni řepky a obilovin.
* Divoké kachny posedávají na okraji vodních ploch, zvláště rybníků.
* Černá zvěř hledá potravu na strništích.
* Jeleni a daňci vytloukají paroží, zdržují se na okrajích lesů.

V srpnu začíná doba lovu řady druhů naší spárkaté zvěře, ale příroda je plná návštěvníků, kteří vyrážejí do lesa na procházky a za houbami.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.