Přihlásit

Nátěr může zabránit umírání ptactva (Přerovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Přerov
Zabránit dalšímu úhynu ptáků na Mostě Legií v Přerově chtějí přerovští ornitologové spolu se zástupci České inspekce životního prostředí. Ochránci přírody se už před časem obrátili na inspekci, protože jim vadí podoba protihlukové bariéry na elektrárenském mostě.
Ta už totiž podle jejich slov zavinila úhyn desítek ohrožených druhů ptáků. Stěna se stává pastí zejména pro ledňáčka říčního, vlaštovky, rorýse nebo rybáky. Ptáci totiž za letu vidí přes sklo obraz krajiny a narážejí do bariéry.
"Řešením, které padlo na jednání zástupců města, kraje a ornitologů, je nátěr stěny speciální barvou," informoval o výsledcích včerejší schůzky v Přerově šéf odboru životního prostředí přerovského magistrátu Pavel Juliš. Jak vysvětlil, je to řešení o několik stovek tisíc levnější než demontáž stěny nebo výměna materiálu. "Stávající stěnu se siluetami dravců totiž ptáci nevnímají jako překážku," vysvětlil Juliš. Podle něj by se stěna potřená speciálním nátěrem nezrcadlila a byla matná.
"Takové řešení se nám líbí, podobný nátěr byl použit i při stavbě protihlukové stěny na obchvatu Českého Těšína. Potřebujeme ale více informací a možná i podívat se přímo na místo, abychom věděli, zda je to účinné," řekl Juliš.
Samotný nátěr stěny by se podle jeho slov prováděl za provozu a bez dopravních omezení na mostě. "Celé by to trvalo maximálně dva týdny," odhaduje Juliš.
Varianta zmatnění povrchu protihlukové stěny speciálním nátěrem se líbí i ornitologům. "Dnes už víme, že se potvrdily naše informace o úhynu ptáků. Město totiž nechalo zpracovat odborný posudek, který nám dal za pravdu," řekl předseda Moravského ornitologického spolku v Přerově Josef Trubač.
Podle slov Josefa Trubače nastal posun v tom, že se věcí zabývají zástupci inspekce životního prostředí i zástupci kraje. "Ledňáček říční, který umírá na Mostě Legií, je totiž chráněný i Evropskou unií," dodal.
Podle místopředsedy Moravského ornitologického spolku Jiřího Šafránka je nátěr jednou z možností, jak se vyhnout technicky náročnému odstranění stěny nebo výměně materiálu. "To jsme vždy považovali až za krajní variantu," řekl Šafránek.
Další kolo jednání čeká ornitology dnes, kdy budou o variantách řešení protihlukové bariéry mluvit se zástupci České inspekce životního prostředí. "Přišel nám podnět od ornitologů a máme v ruce i natočené záběry toho, že k úhynu skutečně dochází. Budeme tedy hledat možnosti, jak změnit řešení protihlukové stěny na mostě Legií," nastínil zástupce olomoucké pobočky České inspekce životního prostředí Bohuslav Víša.
Zástupci Krajského úřadu v Olomouci se zatím nechtěli k věci blíže vyjadřovat s tím, že je ve hře několik variant opatření k nápravě současného stavu.
"Ve hře je pět nebo šest variant, z toho jedna nová. Zatím ale nepadlo konečné rozhodnutí," informoval vedoucí tiskového oddělení Krajského úřadu v Olomouci Ivo Heger.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.