Přihlásit

Vyškovsko: Lidé podceňují klíšťata (Vyškovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vyškovsko
Nedávno jeden nakažený encefalitidou, teď už i několik s boreliózou. To jsou následky řádění klíšťat na Vyškovsku.
"V uplynulém týdnu jsme zaznamenali čtyři boreliózy, a to u dětí. Nakazily se převážně v jižní části okresu, v Bošovicích a taky v Lovčičkách. Žádný nový případ encefalitidy jsme neměli. Určitě je však víc klíšťat a lidé by měli být opatrní," uvedla vyškovská hygienička Marie Hiršová.
Podle lékařky Bohumily Mitěvové z Vyškova se mnozí pacienti kvůli hrozbě nákazy ani neodváží vytáhnout si klíště sami. "Někteří k nám přijdou, abychom ho odstranili odborně. Jiní si ho při vytahování zatrhnou a pak taky vyhledají naši pomoc. Výjimkou nejsou ani případy, kdy už lidé přijdou se zarudlým místem na kůži," popsala Mitěvová. V těchto případech následuje léčení antibiotiky, kontroly, někdy i návštěva odborníků v Brně. Mitěvová taky potvrzuje, že obyvatel okresu napadených klíštětem přibývá. "Například v pondělí jsem měla službu na ambulanci. Přišlo deset pacientů, čtyři z nich měli klíště. Je období dovolených, počasí nepřeje koupání, takže lidé chodí do lesa. Nejsou třeba vhodně oblečení a můžou tak mít zadělané na onemocnění," doplnila Mitěvová.
Že nebezpečí nákazy podceňují hlavně houbaři, si myslí například zástupce bučovického lesního správce Karel Holubář. "I když teď houby zrovna moc nerostou, jejich milovníci zalézají do houštin, kde se klíšťata samozřejmě vyskytují nejvíc. Nemají řádnou obuv, nepoužijí repelent a klíšťat si tak donesou mnohem víc. Třeba se ani pořádně neprohlédnou. Hodně si tak zahrávají," tvrdil Holubář.
Lidé si podle něj mají dávat pozor na vyšší trávu, kde se cizopasníci vyskytují nejčastěji. Jako ochranu před nimi doporučuje repelent, který podle něj má dobré účinky. Samozřejmě by nikdo při plánované procházce do lesa neměl zapomenout na pořádné, vysoké boty a kalhoty. "Nejvíc se totiž klíšťata přisávají právě na nohy," dodal.
A jak klíště vytáhnout? "Nejlepší je zakoupit si v lékárně speciální pinzetu. Člověk tak vůbec nepřijde do kontaktu s klíštětem. Tak by se totiž taky mohl nakazit," upozornila hygienička.
Podle lesníků se letos klíšťata objevila už v únoru.
Před klíšťaty se chrání také myslivci. "Jsem lesník, takže jsem očkovaný. Ale vím, že kolegové z našeho sdružení se nechávají očkovat. Dnes je to už prostě nutnost, klíšťata jsou všude," podotkl hospodář mysliveckého sdružení Hubert Otnice Jiří Svoboda.
Už vloni hygienici na Vyškovsku zaznamenali díky mírnému zimnímu počasí zvýšený výskyt klíšťat. Na Vyškovsku jsou mnohem častější případy, kdy postižení onemocní boreliózou. Jen za první půlrok jich bylo patnáct. Na rok 2006 připadlo sedmapadesát případů boreliózy a pět encefalitidy.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.