Přihlásit

Má pes problémy s trávením? Nasaďte dietu (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Totéž by měl udělat majitel psa, trpícího nějakými zažívacími potížemi. Budete-li se snažit psa léčit doma, můžete jeho stav zhoršit a trvání nemoci tím prodloužit.
"Minimálně za 75 procent zažívacích potíží u psů může dietní chyba," říká zvěrolékař Jan Křeček. Lidé většinou doma zvířatům vaří nevhodné jídlo.
Podle statistik trpí 40 procent psů a koček nadváhou. Přestože si to o svémdomácím zvířeti nemyslíte, může se to týkat i jeho. Veterinář psům s nadváhou a těm obézním obvykle doporučí přechodně snížit množství jídla a podávat jen dietní potraviny.
"Psům s nadváhou je vhodné dávat speciální redukční dietu se zvýšeným obsahem vlákniny," říká Petra Miklišová, veterinární lékařka a odbornice na výživu psů a koček. Je samozřejmé, že když bude pes hubnout, nesmíte ho ládovat pamlsky. To by byla dieta k ničemu. Psovi je proto dávejte jen omezeně, jako odměnu při výcviku a výchově. Nikdy jen tak, nebo když je zvíře loudí. A vždy kupujte pamlsky určené přímo pro psy. Získávat psí pozornost lidskými sladkostmi je hodně špatný nápad.
"Dejte pozor na nutriční složení pamlsků, třeba ty pro štěňata velkých a obřích plemen by neměly obsahovat vápník a ty pro psy s onemocněním ledvin nebo srdce nesmějí být slané a neměly by mít mnoho bílkovin," radí veterinářka Miklišová.
Granule, které zachrání zdraví Je-li pes nemocný, veterinář mu naordinuje takzvanou klinickou dietu. "To znamená vědecky vyvinutou granulovanou stravu se specifickým složením, určenou k řešení konkrétního zdravotního problému. Dietu veterinář předepíše po podrobném vyšetření psa," vysvětluje Miklišová. "Majitel by měl pokyny zvěrolékaře dodržovat a psovi dávat jen tuto dietu a nic jiného. Klinické diety fungují například na principu sníženého obsahu bílkovin, tuků, minerálů či třeba zvýšeného obsahu energie." Dietu si můžete také sestavit doma, pokud víte jak.
Klinické diety se ordinují například při cukrovce, onemocněních srdce či ledvin - pomáhají předejít vážným zdravotním problémům, kterými by pes trpěl, kdyby dostával běžné krmivo. Někdy má zvíře dietu až do konce života.
"Když starý pes trpí nedostatečnou funkcí ledvin, dává se mu krmivo, které zatěžuje ledviny co nejméně, má třeba nízký obsah bílkovin," uvádí příklad Vladimíra Tichá, mluvčí Českomoravské kynologické unie. "Nemocný nebo starý pes by měl dostávat krmivo častěji a v malých dávkách." Veterinářka Klára Fujanová dodává, že vhodně zvolená dieta může psovi prodloužit život, zkrátit léčbu i zmenšit množství léků. "Může dokonce ušetřit psa operace, třeba při močových kamenech. Menší kamínky se dají rozpustit speciálním dietním krmivem," říká zvěrolékařka.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.