Přihlásit

Plakáty pomáhají mláďatům přežít kritické období (Českobudějovický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

"Je nutné upozornit veřejnost, že pokud nalezne opuštěné mládě na louce či v blízkosti lesa, je nejlépe ponechat mládě na původním místě a co nejdříve se nejkratší cestou vzdálit od tohoto místa," zdůrazňuje Jiří Šilha z Českomoravské myslivecké jednoty. "Jde o to, aby člověk nezanechal pachovou stopu v blízkosti mláděte," vysvětlil Šilha. Pokud se bude mláďat někdo jiný než matka dotýkat, může ho svým chováním odsoudit na smrt, protože ho matka již nemusí přijmout.
"Příroda je v tomto směru velmi krutá a chyby člověka jsou již nenapravitelné, a proto bychom se k mláďatům zvěře měli chovat poněkud obezřetněji," varuje laickou veřejnost Šilha.
Zpravidla je totiž matka někde opodál, ale bojí se k mláděti přiblížit ve chvíli, kdy je u něj člověk. Plakáty, které dali do oběhu již druhým rokem myslivci a další osvětová činnost, například ve školách, nesou své ovoce.

Úspěch
Nižší počet přinesených mláďat například zaznamenali v hlubocké ZOO Ohrada.
"Srnče máme letos jedno a zajíčky dva nebo tři. Vypadá to, že osvěta opravdu zapracovala. Je to méně než vloni a předloni," uvedla Zuzana Štětková z oddělení ekologické výchovy a propagace hlubocké zoologické zahrady.
Kromě prevence jsou ale myslivci vidět i přímo v terénu. "V červenci probíhá hlavní turistická sezóna, a proto se myslivci musí věnovat ochraně mláďat. Hlavní úlohu má myslivecký hospodář a myslivecká stráž, a ti by se měli pohybovat v honitbě každý den," říká Jiří Šilha.
Veřejnost by měla být podle myslivce citlivě upozorněna, že bezohledné rušení zvěře a například volné pobíhání psů je v tomto období pro zvěř škodlivé. Ohroženy nejsou jenom dospělé matky.
"Zejména mláďatům hrozí bezprostřední nebezpečí zadávením," doplnil Šilha další problém, se kterým se musí zvěř vypořádat, pokud chce přežít.



Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.