Přihlásit

Problémy v lesích? S houbaři i psíčkaři (Kroměřížský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Kroměřížsko
Houbaři, turisté nebo motorkáři: právě oni v současné době ruší v lesích zvěř a vyhání ji do polí. Nejvíce však myslivce z Kroměřížska trápí majitelé psů, kteří své čtyřnohé miláčky nechají volně pobíhat po honitbách.
Zvěř přitom zrovna nyní potřebuje nejvíce klidu, protože přivádí na svět potomky. "Houbaři však už za brzkého rána prolézají každou houštinu a nevyjdou z lesa před setměním. Navíc jezdí všude možně cyklisté a motorkáři," posteskl si jednatel kroměřížského okresního mysliveckého spolku Jan Buksa.
Největší starosti však nimrodům přidělávají neukáznění majitelé psů, kteří je často nechávají volně pobíhat, kde se jim zachce. "Velký pes by měl mít přitom náhubek a chodit na vodítku. Všichni tvrdí, že jejich zvíře nikdy nikoho nepokousalo, ale přece jen mu může cokoli problesknout hlavou a nikdo ho nezadrží," míní Buksa.
To je i nedávný případ napadení březí srny labradorským retrívrem v katastru obce Kostelany. Majitelka tehdy nechala svého miláčka volně pobíhat, on však zavětřil zvěř, kterou nejen uhnal, ale i značně pokousal tak, že zemřela.
"Když si majitel pořizuje psa, musí mu sám umět vytvořit vhodný prostor pro vyžití. Ať už jsou to cvičáky nebo velká zahrada, nesmí ale ohrožovat své okolí," upozorňuje jednatel.
S tím se ztotožňuje také referent odboru životního prostředí kroměřížské radnice Stanislav Běhula. "Pokud se pes pohybuje volně po honitbě, jde o porušení zákona o myslivosti. S jeho majitelem lze v takovém případě zahájit správní řízení o přestupku, což je u nás poměrně častý jev," zhodnotil Běhula.
Ojedinělé podle Běhuly nejsou ani stížnosti ze strany nimrodů, kteří mají ze zákona povinnost zajišťovat zvěři v lese klid.
"Pokud by jeho narušování jen mlčky tolerovali, porušují své zákonné povinnosti," upozornil úředník.
Jestliže tedy myslivec na neukázněného majitele psa narazí, smí mu patřičně domluvit. "Tuto pravomoc má myslivecká stráž a hospodář. Tito lidé mají také v krajním případě pravomoc zvíře usmrtit," podotkl Běhula.
Objeví-li se však takový majitel, který ani v případě výzvy neuposlechne, může jeho případ skončit i zmíněným projednáváním v přestupkovém řízení. "Pokud by navíc pes na zvěř zaútočil, jednalo by se o podezření ze spáchání trestného činu poškozování cizí věci. V případě, že by se prokázalo, že byl k tomu cvičen, mohl by se případ posuzovat i jako pytláctví," dokreslila kroměřížská policejní mluvčí Květoslava Malenovská. V takovém případě by si mohl majitel pobýt třeba i dva roky ve vězení.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.