Přihlásit

V Beskydech se objevili medvědi (ČT)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Drahomíra RAČÁKOVÁ, moderátorka

V Beskydech je opět medvěd a ne jeden. To je verdikt ochránců přírody nad beskydskými pralesy. Právě v těch nejpůvodnějších porostech se totiž medvědům hnědým líbí nejvíce. Turisté se jich ale bát nemusejí, medvěd se od lidí drží spíše dále a pokud ho člověk vyloženě nedráždí, neútočí.

Martina TLACHOVÁ, redaktorka

Šestnáct centimetrů dlouhý modrý slimák modranka karpatská nebo modré borůvky, to je jen zlomek toho, co medvěda do Beskyd táhne. A ochránci přírody jásají, kde je medvěd, tam je i rys a vlk a kde jsou všichni tři, tam je příroda neponičená a původní.

Dana BARTOŠOVÁ, zooložka CHKO Beskydy

K nám ze Slovenska přicházeli vždy takoví mladší medvědi, byli to většinou takový samci, kteří vážili kolem sto kilogramů, v těch určitých obdobích je možno pozorovat i medvědice s medvíďaty.

Martina TLACHOVÁ, redaktorka

Borůvek medvěd spořádá za den i dvacet kilo, proto by mu je návštěvníci přírodních rezervací neměli ujídat, kromě bobulí ale sežere i mrtvé zvíře, čímž zabraňuje šíření nákaz.

Dana BARTOŠOVÁ, zooložka CHKO Beskydy

Výskyt medvěda poznáme jednak podle stop nebo trus, mohou to být i roztrhané ovce. Medvěd je typický obyvatel takových starých smíšených nebo různých takových pralesovitých lesů. Potřebuje je protože je všežravec a právě v těchto lesích nachází takovou nejbohatší potravní nabídku.

Martina TLACHOVÁ, redaktorka

A jak se v medvědím teritoriu chovat? Nijak zvláštně, chodit jen po vyznačených cestách a nejlépe ve skupinách, povídat si nebo prozpěvovat, medvěd totiž po setkání s člověkem netouží, proto se mu včas vyhne. Pokud se mu to nepodaří, zoologové rozhodně nedoporučují prudké pohyby a utkání, spíš je třeba na medvěda klidně mluvit a pomalu se vzdálit.

Stanislav DERLICH, mluvčí ZOO Ostrava

V případě, že by medvěd vyloženě jevil známky příliš velkého zájmu, že by se rychle k člověku přibližoval, tak se doporučuje lehnout si v klidu na zem.

turista

Daleko víc než medvědů se bojíme jako /nesrozumitelné/, že bych vyloženě kvůli tomu nechodil do lesa tak to asi ne.

Martina TLACHOVÁ, redaktorka

Podle ochránců přírody by se medvědům hnědým líbilo i v Jeseníkách, nedostanou se tam ale přes dálnice a továrny. Martina Tlachová, Česká televize, Beskydy.

Drahomíra RAČÁKOVÁ, moderátorka

A zooložku Chráněné krajinné oblasti Beskydy Danu Bartošovou teď máme u telefonu. Paní doktorko, kolik medvědů se podle vás vlastně v Beskydech vyskytuje a jak to vůbec zjišťujete?

Dana BARTOŠOVÁ, zooložka CHKO Beskydy

Dobrý den. V Beskydech žije odhadem kolem pěti medvědů. Dokladem jejich výskytu jsou přímá pozorování zvířat i pobytové znaky jako jsou nálezy stop, trusu, drápanců na stromech, ojediněle i roztrhané ovce a zničené včelíny. Správa CHKO Beskydy eviduje výskyt medvědů od roku 1973 a kupříkladu od roku 2000 shromáždila více než sto padesát údajů o výskytu medvědů. Jak už bylo řečeno, medvědi se vyskytují v nejklidnějších horských lesích, často v lesnických rezervacích, kde využívají i sezónních potravních zdrojů, v současné době právě borůvek. Je třeba znovu zdůraznit, že právě v rezervacích je vstup omezen jen na turistické chodníky a je zde z důvodu ochrany medvědů a tetřevů vyloučen sběr borůvek. Pokud tedy návštěvníci budou tato omezení respektovat, tak sníží se pravděpodobnost střetů s medvědem.

Drahomíra RAČÁKOVÁ, moderátorka

V reportáži jsme slyšeli, že kromě medvědů žijí v Beskydech i rysi a vlci. Do jaké míry je to v České republice obvyklé tolik šelem na jednom místě?

Dana BARTOŠOVÁ, zooložka CHKO Beskydy

V oblasti Beskyd se skutečně už několik desítek let trvale vyskytují rysové, vlci i medvědi, je to právě typické pro tuto část Karpat, protože Beskydy jsou okrajovým územím Karpat a velké šelmy se po období vyhubení sem přirozeně vrátili ze slovenských a z polských hor. Tento výskyt nebo trvalý výskyt velkých šelem je skutečně unikátní a díky tomu byly Beskydy také zařazeny do národního seznamu evropský významných lokalit konkrétně jako evropsky významná lokalita velkých šelem.

Drahomíra RAČÁKOVÁ, moderátorka

Paní doktorko, díky za informace.



Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.