Přihlásit

U Radějova trénoval myslivecký potěr (MF Dnes)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Radějov - Čtrnáctiletá Aneta Bačová z Blanska má na dívku neobvyklou zálibu. Zajímá se o myslivost a je v ní tak dobrá, že se dostala na celostátní soustředění, na které se vybírají jen ti nejlepší mladí myslivci z republiky.

 To se koná právě v těchto dnech, základnu má na Lopeníku, odkud mladí myslivci vyjíždějí do okolí. Například středeční odpoledne a večer strávili v daňčí oboře u Radějova na Hodonínsku.

Učili se tam třeba, jak se na ulovenou zvěř pokládají smrkové větvičky, po myslivecku správně úlomky, pozorovali práci barváře, jak podle krevních stop dohledává ulovenou zvěř. A večer, po táboráku, si ještě sedli na posedy a pozorovali daňky. „Bylo to prima, viděli jsme nejen daňky, ale i kunu,” říká Aneta Bačová. Přiznala, že na soustředění ji baví úplně všechno. Sportování, praktická cvičení v lese i odborné přednášky. A to už je na něm již popáté.

 „Dokonce přemýšlím, že budu studovat lesnickou školu,” říká drobná hezká dívenka.

Myslivost mne baví

Myslivcem je její děda, strýc i bratranec, ale ona tvrdí, že se k této zálibě víceméně dostala sama. „Když jsme bydleli v Lysicích, začala jsem chodit do zdejšího mysliveckého kroužku. Je to hodně o přírodě,” pochvaluje si.

Na honu ještě nebyla, ale dokáže si představit, že by i na něj jednou vyrazila, a to i s puškou přes rameno. V kroužku se jí tak líbí, že do něj dojíždí i z Blanska, kam se z Lysic přestěhovali.

„Děti z Lysic míváme na soustředění často. Mají tam šikovného vedoucího a umí je velmi dobře připravit,” říká vedoucí soustředění Jaroslav Kliment, který zase studuje lesnictví na vysoké škole v Brně.

 „Máme tady letos osmapadesát dětí. Jsou to vítězové soutěže O zlatou srnčí trofej, která probíhá v každém okrese,” vysvětluje Kliment. Na soustředění se pak rozhodne, kdo se stane nejlepším myslivcem v této věkové kategorii žáků od páté do deváté třídy. Cenu, například vzduchovku nebo knížky o myslivosti, tady mají připraveny pro každého účastníka. Poháry ale dostanou jen tři nejlepší.

Soutěž se letos pořádá již poosmatřicáté a kupodivu se nejlepším mladým myslivcem stávají i děvčata. „Bylo to tak i vloni a do první desítky se dokonce probojovala čtyři,” chválí holky Jaroslav Kliment. „Jsou takové pečlivější než kluci a umí se na zkoušky lépe připravit,” vysvětluje. Kdo bude tím letošním, se ještě neví, to se rozhodne až na konci soustředění.

 Do obory, jedné z největších v zemi, mladé myslivce pozval Leoš Novotný, podnikatel a bývalý majoritní vlastník potravinářského gigantu Hamé Babice. „Poskytl jsem jim tady zázemí na několik ukázek. Myslivost je můj velký koníček a snažím se ji podporovat i tímto způsobem,” řekl Novotný.

Obora u Radějova patří Lesům České republiky, které ji pronajímají. Má 1600 hektarů. Chovají se v ní především daňci a její správce Lubomír Novotný se mladým myslivcům pochlubil, že čtyřicet až padesát z nich jsou vzácní daňci zlatí. Kromě toho v ní žije asi třicet kusů jelení a po dvaceti kusech srnčí a černé zvěře.



Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.