Přihlásit

Bessy oslepla a učila se znovu chodit (Šíp)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Obrovské bolesti a slepotu způsobil horlivý myslivec fence německého ovčáka Bessy (2). Když se podhrabala pod plotem a honila slepice, vzal na ni brokovnici. Dvěma ranami malými broky ji zmrzačil tak, že oslepla a musela se znovu učit chodit. Myslivec zaplatil za přestupek pokutu, ale flintu může používat klidně dál.
Chválkov - Fenka německého ovčáka Bessy doplatila na svou vášeň, kterou byly slepice. Loni v prosinci se podhrabala pod plotem a vyrazila do vsi. Zřejmě to nebylo poprvé, protože už u sousedů několik slepic potrhala.
"Když jsem zjistila, že Bessy zmizela, běžela jsem do vsi. Tam jsem uslyšela dvě rány. Byla jsem tehdy v devátém měsíci těhotenství," řekla majitelka psa Olga Mertová. Svou Bessy našla v jedné ze zahrad. Krvácející a bez očí, se spoustou děr po brocích v hlavě a těle. "Za zády se mi ozval hlas místního myslivce pana Jahody. Řekl, že nevěděl, že je to můj pes. Měl prý za to, že je to dravec," vzpomíná na hrůzný zážitek Mertová.
Sama odtáhla zuboženou Bessy několik set metrů domů a vyrazila k veterináři. Ten ihned informoval policii. Fenka byla tři dny na kapačkách a dodnes se ze zranění nevylízala. Oslepla a musela se znovu učit chodit.
"Slepice bychom samozřejmě nahradili tak, jako jsme to udělali před tím. Ale takhle se pomstít? Vždyť ten člověk znal Bessy odmala. Nevím, co se s ním stalo. Byl to takový bezvadný člověk," nechápe matka Mertové Eliška Langová.
Případ nakonec skončil u správních úředníků v Havlíčkově Brodě. Ti rozhodli, že myslivec se dopustil přestupku proti majetku, a uložili mu pokutu a úhradu nákladů na ošetření Bessy. Šípu se podařilo s myslivcem Josefem Jahodou spojit!
"Byl to už pátý případ ve vsi, kdy něco potrhalo slepice. Lítali tu dva toulaví psi, labrador a vlčák. Kdybych poznal, že je to Bessy, tak bych na ni nestřílel," hájí se Jahoda. Podle něj mu majitelky Bessy tvrdily, že to jejich pes nedělá.
"Když jsem slyšel řvát slepice, skočil jsem pro flintu. Zahlédl jsem psa asi na sedmdesát metrů a střelil po něm. Myslel jsem, že vezme do zaječích. Jenomže on se otočil a šel po mně. Nic jiného mi nezbývalo než znovu vystřelit," řekl nám muž.
Jako člen myslivecké stráže prý střílet mohl. To nic ale nemění na faktu, že se z bývalých dobrých známých, jejichž rodiny se navštěvovaly, stali zarytí nepřátelé.

***

Co na to zákon?

* Myslivecká stráž je dle zákona o myslivosti oprávněna usmrcovat v honitbě toulavé psy, kteří mimo vliv svého vedoucího ve vzdálenosti větší než 200 metrů od nejbližší nemovitosti, sloužící k bydlení, pronásledují zvěř. * Pokud je tato nemovitost umístěna na oploceném pozemku, počítá se vzdálenost od jeho oplocení. * Zastřelit však myslivecká stráž nesmí psy ovčáckých a loveckých plemen, psy slepecké, zdravotnické, záchranářské a služební.

Další ostudy myslivců

Zastřelil štěně pasteveckého psa V lednu 2007 v lese u Náměšti nad Oslavou zastřelil myslivec pasteveckého psa, čistokrevnou fenku borderkolie. Myslivec, člen myslivecké stráže, se obhajoval tím, že pes plašil zvěř.

Dostal podmínku za týrání psa V září 2004 střílel myslivec bezdůvodně na cizí psy ze silnice mezi obcemi Nasavrky a Hejlov u Tábora. Křížence špice těžce zranil na noze, ale pomoc mu neposkytl. Raději stíhal druhého psa. Postřelený pes se po ráně dobelhal na silnici k myslivci, který ho odháněl pažbou zbraně. Zvíře nakonec pošlo. Okresní soud v Táboře vyměřil myslivci šest měsíců podmínku s odkladem na dva roky za týrání zvířete.

Snědli kolegovi psa! Neuvěřitelný případ se stal v srpnu 2007. Dvojice myslivců (74 a 34) z Dobré na Havlíčkobrodsku tehdy ukradla svému kolegovi a kamarádovi, mimo jiné policistovi, loveckého psa, vzácného německého křepeláka. Toho střelili jateční pistolí, rozporcovali a snědli. Oba i s dalším komplicem jsou stíháni za krádež. Mrtvý pes totiž stál několik desítek tisíc korun.

Když vám postřelí psa * Ihned zavolejte Policii ČR. * U veterináře si zajistěte zprávu o vyšetření, případně i rentgenové snímky. * Podejte trestní oznámení. Policie má povinnost ho přijmout a prošetřit i v případě, že ho předá správním orgánům jako přestupek.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.