Přihlásit

Měsíc srpen v myslivosti: sklizeň, srnčí říje, zkoušky psů, houbaři... (Chomutovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V srpnu se na polích dokončuje sklizeň obilnin. Po přejezdu kombajnu se pole poskytující dříve dostatek klidových a potravních možností rázem mění na "potravní poušť", bez zdroje pastvy, krytu i vody pro zvěř.
Již s srpnu platí stará zásada: "Poslední snop z pole, první zrno do zásypů", tedy po žních je nutno začít s přikrmováním spárkaté přežvýkavé zvěře, protože ta má v tomto období přizpůsobený trávicí systém pro trávení škrobnatých zrnin. Vzhledem k letošní dobré sklizeni bude obilní zadiny pro zvěř dostatek.
Důležitá je však kontrola kvality zadiny. V žádném případě nesmí bít obilí vlhké a zaplísněné, protože to pak obsahuje i nebezpečné mykotoxiny, které zvěři následně způsobí závažné zdravotní problémy a možné poruchy plodnosti.
Na tichých procházkách přírodou můžeme ještě začátkem srpna pozorovat končící srnčí říji, teritoriální chování srnců a jejich vzájemné potyčky. Okresní myslivecké spolky ČMMJ pořádají zkoušky lovecké upotřebitelnosti pro lovecké psy. Myslivci do přírody vypouštějí odchované bažanty a koroptve a dále provádějí monitoring zdravotního stavu volně žijících ptáků, a případné odchylky či úhyny okamžitě hlásí veterinářům. Při teplém počasí se často u divokých kachen na zabahněných rybnících vyskytuje botulismus, který způsobuje hromadné úhyny. Při suchém počasí musí myslivci doplňovat vodu do napajedel. Na časněji sklizených polích probíhá orba a setí ozimé řepky. Pokud chceme z prázdninových procházek odcházet z přírody s poznáním, dosyta občerstveni rozmanitostí přírody, nechť nás na našich toulkách provází také ohleduplnost k volně žijící zvěři.
Srpen je dobou dovolených, a proto musí myslivci dodržovat všechny zásady bezpečnosti při lovu, zejména za snížené viditelnosti - večer a brzy ráno. Nejen s houbaři, ale i s turisty a cyklisty, se můžeme v honitbách setkat na nejneuvěřitelnějších místech.
Myslivce by již neměl zaskočit pohled na houbaře procházející temnou lesní houštinou za prvního ranního rozbřesku i za večerního soumraku, kdy jsou podmínky pro sběr hub silně omezeny faktem, že není nic vidět. Houbaření je vášeň, která nedá lidem spát a je nutné s tím počítat.

Jiří Šilha

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.