Přihlásit

Očkování i proti borelióze (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Podle odborníků by se na očkování zvířat nemělo šetřit. "Někteří majitelé psů to považují za zbytečné vyhazování peněz. Zažila jsem však v praxi epidemie psinky i parvovirózy a nic není tak smutné, jako se bezmocně dívat na hynoucí štěně. Vakcinace tenhle problém řeší," říká Vladimíra Tichá, mluvčí Českomoravské kynologické unie.
Dodává, že s výjimkou vztekliny se psi očkují kvůli jejich zdravotnímu stavu, a ne kvůli lidem.
První vakcína v sedmi týdnech S očkováním se začíná u štěňat ve věku šest až sedm týdnů. "Když si pořídíte štěně, zpravidla už má naočkovanou základní kombinaci psinky, parvovirózy, laryngotracheitidy, což je psincový kašel, infekčního zánětu jater a parainfluenzy, tedy psí chřipky," vyjmenovává veterinářka Klára Fujanová.
Tato základní vakcína stojí od 200 korun výše. Cena závisí na výrobci a na typu veterinární ošetřovny. V luxusní klinice ve městě zaplatíte více než u domácího veterináře na venkově.
Kolem devátého týdne se očkování opakuje, zpravidla vakcínou, ve které je navíc leptospiróza. Psi se jí nakazí třeba od hlodavců a je přenosná i na člověka.
"Třetí očkování následuje po třetím měsíci věku, v tom už může, ale ještě nemusí být zahrnuta vzteklina," vysvětluje Fujanová. Vzteklinu musí mít pes podle zákona naočkovanou do šestého měsíce věku, pak by se očkování mělo podle druhu vakcíny opakovat každoročně nebo jednou za dva až tři roky. Vakcína stojí od 100 korun výše.
Podle Vladimíry Tiché je rozumné opakovat veškeré očkování, které pes dostal před 16 týdny věku, aby si vytvořil dostatečné množství protilátek. "Očkování se opakuje většinou jednou ročně. Současné vakcíny jsou však tak kvalitní, že drží psa v imunitě daleko delší dobu," říká kynoložka Tichá.
U koní chytnou tetanus, od klíšťat boreliózu Další očkování se většinou řídí situací v místě, kde se pes pohybuje. Některé nákazy jsou totiž spíše lokální. O vhodných vakcínách proto rozhoduje ošetřující veterinář.
"Doporučuji očkování proti tetanu, především u psů, kteří se často pohybují v koňských stájích. Psi, kteří se často pohybují v oblastech zamořených klíšťaty, by měli být očkováni proti borelióze," radí zvěrolékařka Petra Miklišová.
Podle veterinářky Kláry Fujanové jsou psi na infekci tetanu náchylní v době výměny zubů. Tedy někdy mezi druhým a sedmým měsícem života.
Jedna vakcína chránící proti borelióze stojí od 350 do 400 korun. Jsou potřeba dvě dávky s odstupem tří týdnů, účinek nastává nejdříve po dalších dvou týdnech. "Očkovat se může v kterémkoliv věku, ale poprvé na konci zimy, ještě před začátkem klíšťové sezony," radí Klára Fujanová. Než půjdete k veterináři, psa důkladně prohlédněte, jestli neměl klíště a nejeví známky choroby, očkování by ji totiž mohlo naopak urychlit.
Myslete i na dovolenou Očkovat se dá také třeba proti herpesviróze, která může u feny vyvolat potrat nebo způsobí brzký úhyn narozených štěňat. Možná je i vakcinace proti kožním plísním a dalším, méně častým nemocem.
Jestliže se chystáte vzít psa na dovolenou do zahraničí, zjistěte si u veterináře nebo na středisku cestovní medicíny, jestli zvířeti v cílové zemi nehrozí nějaká infekce, a případně ho nechte naočkovat.

***
Co hrozí psům od klíšťat
Klíště je pro psa podobně nebezpečné jako pro člověka. Hlavním rizikem je virová či bakteriální nákaza, nejčastěji borelióza. Příznaky, jako jsou záněty kloubů nebo horečky, se objevují dlouho po nakažení. Infekce se pozná otokem nebo zvýšenou bolestivostí v místě kousnutí. Paraziti zvířatům zraňují pokožku, do rány vypouštějí tekutinu bránící srážlivosti krve a někteří psi na ni mají alergii. Místo si drbou a mohou si způsobit dlouhotrvající kožní onemocnění. Klíšťata tedy zvířatům vytahujte, hodit se bude i repelent v podobě obojku, spreje nebo takzvaného "spot on" - tekutiny nanášené za krk. Pro psy je i očkování proti borelióze, stojí asi 800 korun.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.