Přihlásit

Tři rady, jak si dobře vybrat veterináře (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

1. Hledejte nejdříve ve svém okolí Je výhodné, když má zvěrolékař ordinaci v blízkosti vašeho bydliště. Jednak ušetříte čas a jednak se to může hodit, kdyby se psovi náhle něco stalo nebo třeba nemohl chodit. Můžete prolistovat telefonní seznam, kontakty najdete také na internetu. Vyhledávací databáze je například na webových stránkách Komory veterinárních lékařů - www.vetkom.cz. Poradit mohou i místní "pejskaři". Každopádně byste měli vybrat jednoho odborníka a docházet jen k němu. Není dobré navštěvovat pokaždé jiného lékaře, veterinář by měl mít o psovi přehled.
2. Informujte se na zvířecího lékaře předem "Šikovný veterinář má mezi kynology dobrou pověst. Je tedy vhodné se poptat," radí mluvčí Českomoravské kynologické unie Vladimíra Tichá. "Poznáte ho i podle toho, že má v ordinanci čisto a zachází se psem slušně." Máte-li pocit, že lékař psovi neposkytuje dostatečnou péči, vyhledejte jiného.
3. Zjistěte si, jaké služby veterinář poskytuje "Není nutné chodit na kliniku s nonstop provozem, stačí vědět, že se v případě potřeby svému veterináři dovoláte," doporučuje brněnská veterinářka Klára Fujanová. Někdy je dobré najít si zvěrolékařespecialitu, třeba na ortopedii.
Ceny se liší. "Návštěva s očkováním vyjde asi na 300 až 600 korun, základní klinické vyšetření s diagnózou na 100 až 200 korun plus cena léků. Vyšetření krve stojí 300 až 600 korun, speciální i více," říká Klára Fujanová. "Rentgen či ultrazvuk přijdou na 300 až tisíc korun."




 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.