Přihlásit

Řádění kanců: ve hře je odškodnění (Prostějovský týden)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Myslejovice
Jednání o náhradě škod způsobených černou zvěří v okolí Vojenského újezdu Březina se zřejmě posunula o malý krůček kupředu. Jan Coufal, soukromý zemědělec z Kobylniček, žádá odškodnění ve výši sto sedmdesáti tisíc korun po místní honební společnosti. Jen během posledních deseti dnů mu divočáci napáchali škodu na třech hektarech pšenice.
V úterý ve večerních hodinách proběhla schůzka mezi Coufalem a Určicko-myslejovickou honební společností, byl pozván i zástupce Vojenských lesů a statků z Plumlova (VLS), ale nedorazil. "Dostal jsem návrhy na odškodnění, ale nevím, jestli je přijmu," uvedl Jan Coufal s tím, že jde o finanční částku a odpracování hodin při aplikaci přípravku používaném při takzvaném zapáchání.
"Panu Coufalovi jsme dali nabídky, ale jaké, to nechci komentovat," reagoval Vladimír Spurný z honební společnosti. "Také jsme se dohodli na možnosti úpravy hranic honitby," dodal Spurný.
VLS, které se starají o honitbu ve vojenském újezdu, tvrdí, dělají maximum pro to, aby zamezili přemnožení černé zvěře, o čemž svědčí opakované překračování plánu lovu.
"V minulých letech byl na základě výjimky ze zakázaných způsobů lovu udělené orgánem státní správy myslivosti prováděn i odchyt selat do lapacích zařízení," zmínil se ředitel plumlovské pobočky VLS Petr Švadlena. Také řekl, že personál VLS obhospodařuje políčka uvnitř újezdu a stará se o vnadiště, aby prasata nemigrovala za potravou vně hranice újezdu. "Ze strany zemědělských subjektů se jako nejúčinnější opatření jeví výsev atraktivních plodin co nejdále od hranice lesa a rozčlenění velkých ploch polí průseky nebo nižšími plodinami tak, aby byl technicky umožněn lov zvěře," poradil Švadlena.
Černá zvěř působí v okolí vojenského újezdu škody každý rok. A jsou stále vyšší. Divočáci se začali objevovat i tam, kde v předešlých letech nebyli. "Divočáci drobnou zvěř vytlačují pryč," nechal se slyšet místní myslivec Josef Hýbl.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.