Přihlásit

V létě přibývá střetů se zvěří (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zlínsko
Přes sedmdesát dopravních nehod s lesní zvěří se stalo letos na cestách ve zlínském okrese.
Ta zatím poslední minulý týden v Dolní Lhotě. Šoférovi v noci vběhl pod kola auta srnec. Zvíře srážku nepřežilo. Řidič vyvázl bez zranění.
"Škoda na osobním vozidle se odhaduje na třicet tisíc korun," uvedla mluvčí zlínské policie Jana Bartíková. Léto patří každoročně k obdobím, kdy dochází k většímu počtu nehod mezi auty a lesními zvířaty. Letos jich policie zaznamenala už čtyřiasedmdesát. Vloni to bylo za stejné období o pět více. Před dvěma lety ale o devatenáct méně.
Srážek se zvěří ale bylo ve skutečnosti zřejmě ještě více, než uvádějí statistiky. Ne každý motorista totiž policii takovou nehodu oznámí.
"Jel jsem v noci přes Doubravy, ne příliš rychle. Proti mě mířilo jiné auto. Najednou jsem ucítil náraz. Na mé straně silnice stála srnka. Vůbec jsem ji neviděl. Byla na místě mrtvá. Oprava poškozeného fordu mě stála asi osm tisíc korun," popsal svůj zážitek Stanislav Křeček ze Zlína.
Podle policie a myslivců by měli být motoristé na lesních úsecích cest velmi opatrní. Zvláště pak tam, kde je dopravní značka "Pozor zvěř".
Náraz zvířete do auta může totiž mít i vážné následky. Ke smrtelným zraněním motoristů ale dochází jen velmi zřídka.
Střetům aut se zvířaty lze zabránit pouze tak, že se cesty oplotí. Na to však nejsou peníze. Alespoň prozatím. "Migrační cesty lesní zvěře lidé stále více přerušují železnicemi a cestami. V zimě navíc zvěř láká sůl, kterou jsou posypány cesty," uvedl před časem k tématu předseda Okresního mysliveckého spolku Zlín František Libosvár.
Ze statistik myslivců vyplývá, že u nás každoročně více zajíců zahyne pod koly aut, než střelou z pušky.
"K haváriím se zvěří dochází přes léto opravdu velmi často," dodala Bartíková.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.