Přihlásit

Pardubický kraj chrání zvěř pomocí odrazek a pachů u silnic (Zpravodajství ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Pardubice 16. srpna (ČTK)
Pardubickému kraji se osvědčila odrazová skla a pachové nástrahy, která nechal před rokem instalovat v některých úsecích silnic. Jejich účelem bylo odrazovat zvěř od přecházení vozovky a zabránit tak nehodám při srážkám aut se zvířaty. ČTK o tom informoval Zdeněk Janoušek z odbor životního prostředí a zemědělství Pardubického kraje.

"Na základě údajů z praxe lze konstatovat dobrou účinnost jak optických, tak pachových zradidel. Závazné exaktní hodnocení bude možno zpracovat až po doplnění srovnávacích údajů od policie," uvedl Janoušek.

Optická zradidla, tedy sady speciálních reflexních skel, dal kraj umístit na dva úseky silnic, na silnici I/35 mezi Býští a Chvojencem na Pardubicku a silnici I/11 Žamberk odbočka - Šedivec. První úsek měří asi dva, druhý asi jeden a půl kilometru. Podle myslivců odrazová skla fungovala dobře, ale pouze v noci, ve dne logicky neměla žádný účinek.

"Lze s jistotou prohlásit, že na úseku Býšť - Chvojenec došlo k výraznému snížení střetů zvěře s vozidly v době noční. Téměř rok jsem nezaznamenal výjezd k nehodě v noci na základě výzvy policie, před nasazením zradidel jich bylo nespočet," uvedl Ladislav Mlateček z místního mysliveckého svazu. Za 12 měsíců zde evidovali myslivci sedm zvířat, která zahynula po srážce s autem.

Podobně ubylo sražených zvířat na druhém testovaném úseku Šedivec - Žamberk. "Zde došlo k výraznému snížení střetů spárkaté zvěře a vozidel, jejichž počet je na 35 procentech předchozího období," uvedl Janoušek.

Myslivci zkoušeli zvířata od silnic zaplašit také pachy medvědů a rysů. Vybrali k tomu silnice mezi Novou Vsí a Rohoznou na Chrudimsku, z Vysoké do Jaroslavi na Pardubicku a z Poličky do Svitav. Celkem zde před tímto opatřením za rok zahynulo devět kusů srnčí zvěře, v době testování nebyl hlášen žádný případ. "Obdobně jako v případě optických zradidel zvěř přesunula své přechody komunikací mimo ošetřený úsek," uvedl Janoušek. Myslivci se snaží, aby zvířata migrovala v přehledných místech, kde motorista může vůz včas zpomalit nebo zastavit.

Pardubický kraj bude v instalaci odrazovacích zařízení pro zvěř pokračovat. Dosud na testování vydal asi 150 000 korun. Nyní chce vytipovat další nebezpečná místa, náklady si ale vyžádá i obnova stávajících zradidel, uvedl krajský radní pro zemědělství, venkov a životní prostředí Petr Šilar.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.