Přihlásit

Na psím očkování nešetřete (Šíp)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Očkování pro psy je zbytečné a jen to jen vyhazování peněz. Tuhle větu neslyší odborníci rádi. Tvrdí naopak, že na očkování našich čtyřnožců by se šetřit nemělo. Vakcín navíc existuje celá řada, můžete vašeho psa nechat očkovat proti borrelióze nebo třeba chřipce.
ČR - Když v těchto dnech dostanete do schránky výzvu, abyste se svým pejskem přišli na očkování proti vzteklině, neváhejte. Je to ze zákona povinné. Čím dál tím častěji však psy ohrožuje např. borrelióza. Psi by měli být očkováním připraveni i na jiné časté nemoci.
Řada páníčků to ale podceňuje. "Od některých majitelů psů jsem o zbytečném mrhání penězi opravdu slyšela. Sama jsem však v praxi zažila epidemie psinky i parvovirózy a nic není tak smutné jako se bezmocně dívat na umírající štěně. Vakcinace to přitom řeší," vysvětlila Šípu Vladimíra Tichá, mluvčí Českomoravské kynologické unie.
S výjimkou vztekliny se psi podle ní očkují kvůli jejich zdravotnímu stavu, a nikoli kvůli lidem. "Očkování se opakuje většinou jednou ročně. Současné vakcíny jsou však tak kvalitní, že drží psa v imunitě mnohem delší dobu," dodává zkušená kynoložka. Další očkování se většinou řídí situací v místě, kde se pes pohybuje. Některé nákazy jsou totiž spíše lokální. O vhodných vakcínách proto rozhoduje ošetřující veterinář. "Doporučuji očkovat proti tetanu, především u psů, kteří se často pohybují v koňských stájích. Psi, kteří se často pohybují v oblastech zamořených klíšťaty, by měli být určitě očkováni proti borrelióze," radí zvěrolékařka Petra Miklišová. Podle zkušeností veterinářky Kláry Fujanové jsou psi na infekci tetanu náchylní v době výměny zubů. Tedy někdy mezi druhým a sedmým měsícem života. Očkovat se dá také třeba proti herpesviróze, která může u feny vyvolat potrat nebo způsobí brzký úhyn narozených štěňat. Možná je i vakcinace proti kožním plísním a dalším, méně častým nemocem, například psí chřipce.

***

Očkování od psí kolébky

První vakcína

* Dává se štěňátku asi v sedmém týdnu života. "Když si pořídíte psa, zpravidla už má naočkovanou základní kombinaci psinky, parvovirózy, psincového kašle, infekčního zánětu jater a psí chřipky," vyjmenovává veterinářka Klára Fujanová.
* Tato základní vakcína stojí od 200 korun výše. Cena závisí na výrobci a na typu veterinární ošetřovny.
* Na luxusní klinice ve městě zaplatíte více než u domácího veterináře na venkově.

Druhá vakcína

* Aplikuje se kolem devátého týdne. Dávka navíc obsahuje látky proti leptospiróze. Tou se psi mohou nakazit třeba od hlodavců. Nemoc je navíc přenosná i na člověka.
* Očkování stojí od 200 korun výše.

Třetí vakcína

* Dává se po třetím měsíci psího života.
* Může v ní už být obsažena vzteklina, ale nemusí. Podle zákona proti ní musí být čtyřnožec očkován do šestého měsíce věku.
* Přeočkování se pak opakuje každoročně nebo jednou za dva až tři roky. Vakcína stojí od 100 korun výše.

Co hrozí psům od klíšťat

Hlavním rizikem je virová či bakteriální nákaza, nejčastěji borelióza. Jedna vakcína chránící proti borelióze stojí od 350 do 800 korun. Potřebné jsou dvě dávky s odstupem tří týdnů, účinek nastává nejdříve po dalších dvou týdnech.Proti  čemu
vašeho psa očkovat můžete
        Vzteklina
        Borelióza
         Psinka
      Parvoviróza
     Leptospiróza
        Tetanus
      Kožní plísně
     Herpesviróza
    Psincový  kašel
      Psí chřipka
      Zánět  jater


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.