Přihlásit

Vraťte psům kosti, čistí jim zuby, vyzývají veterináři (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Praha
Možná vás to překvapí: i pes může mít zkažené zuby. Vážně, každý pátý pes potřebuje dentistu.
Ukázala to preventivní akce veterinářů. V 64 ordinacích po celé zemi prohlédli chrup 1 500 psů. Zubní kámen, který způsobuje zánět dásní a může skončit vypadnutím zubu, našli u 21 procent zvířat.
Podle odborníků je to i tím, že psi dostávají jinou stravu než před lety. Často žerou jen měkké směsi z konzerv a zuby se jim přirozeně nečistí. "Psi už nemusí tak často chrupem drtit například kosti," říká mluvčí Českomoravské kynologické unie Vladimíra Tichá.
Velkou roli hraje genetika, psi menší rasy jsou k tvorbě zubního kamene náchylnější. "Německý ovčák a další velká plemena na to netrpí," říká veterinářka Kateřina Malíková.
Zubní kámen se odstraňuje ultrazvukem, pes musí být pod narkózou. Je to riskantní hlavně pro starší psy, kteří mohou mít třeba nemocné srdce a z narkózy by se neprobudili.
Jak se může pes zubní ordinaci vyhnout? Když mu dáte občas syrové kosti. Ale pozor, ne duté. Syrové proto, že na nich varem nevznikají ostré úlomky, které zraňují jícen.
Zvlášť pečliví majitelé si mohou koupit speciální kartáček a svému psu zuby pravidelně pucovat.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.