Přihlásit

Špačci opět berou vinohrady útokem (Slovácké noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Slovácko
Žravost špačků nezná mezí. Nenasytní ptáci si už v těchto dnech obhlížejí vinice a chystají se v nich řádit. Vinaři na Slovácku se jim snaží bránit různým způsobem. Někteří nakupují různé plašiče, jiní volají na pomoc myslivce. Sami totiž na chráněné špačky střílet nesmějí. Jedním z vinařů, který proti špačkům rok co rok bojuje, je i Josef Kadlčík z Hluku.

Účinné jsou nastavitelné plašiče
"Špačci se už v těchto dnech začínají srocovat a útočit na naši úrodu. Před pěti lety mi dokonce zlikvidovali osmdesát procent plodů. Již třetí rok proto používám plašice dovezené z Rakouska. Jedná se o propanbutanové lahve, které lze časově nastavit a ony vystřelují a ptáky tak plaší," vysvětlil hlucký vinař. Takové plašiče mu usnadňují zbavovat se těchto škůdců tak, že nemusí sám chodit do vinohradu a ptáky vyhánět. "Existují také pistole s náboji, které hvízdají a kvílí a nevítané návštěvníky to také ruší. Propanbutanové lahve jsou však podle mých zkušeností účinnější," dodal.

Špatnou zkušenost se špačky má také polešovický vinař Josef Menšík. Ten se však do boje s nimi pouští spíše lidskou silou. "Dávali jsme žádost o povolení ke střelbě. Na tu pak nastoupí myslivci, kteří vystřelí mimo ptáky, a ti tak nemají ve vinici klid. Myslivce takto najímáme každoročně. Moderní plašiče zatím nepoužívám, spoléhám spíše na to, že čím víc hlídačů je k dispozici, tím lépe se dotěrných špačků zbavíme," poznamenal Menšík.
To, že špačci jsou zákonem chráněný druh živočichů, potvrdil také Květoslav Fryšták z Odboru životního prostředí Městského úřadu Uherské Hradiště. "Zákon sice umožňuje plašit špačky pomocí střelné zbraně. Tohoto úkolu se však mohou zhostit především myslivci. Podmínkou střelby do hejna špačků je totiž vlastnictví zbrojního průkazu, loveckého lístku, povolenky k lovu a pojištění podle zákona o myslivosti," vysvětlil Fryšták.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.