Přihlásit

Lesní zvěř bude mít letos dostatek krmiva (Berounský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Po žních začínají myslivci s přikrmováním spárkaté i drobné zvěře jadrnými krmivy a krmitelnými zemědělskými a potravinářskými odpady. Letošní žně byly bohaté, a tak by krmiva bude dostatek. Zejména je nutno dbát na jeho kvalitu a skladování, protože případné zaplísnění značně snižuje efekt přikrmování a může až ohrozit zdraví zvěře. Umístění krmelců je nutno měnit v návaznosti na plochy oseté ozimou řepkou, aby vhodným přikrmováním bylo možné eliminovat hromadné úhyny zvěře zapříčiněné vysokou konzumací řepky. Krmelce jsou pravidelně kontrolovány a průběžně opravovány, a to i z důvodů častých projevů vandalizmu zvláště v příměstských oblastech. V září začínají svou funkci plnit tzv. "biopásy", které zvyšují úživnost a poskytují kryt pro zvěř. Pro biopásy je vhodné využít nepravidelné okraje velkých pozemků zvláště v blízkosti lesa. Na polích vzchází ozimá řepka, probíhá seťová orba pro ozimé obiloviny a následně setí ozimého ječmene, později pšenice, žita a tritikale. Pole máku po předchozí desikaci sklízí kombajny, stejně tak sóju, lupinu, slunečnici a polorané odrůdy brambor.
Začátkem září začíná sklizeň kukuřice na siláž. V lesích probíhá asanace stromů po polomech a napadení kůrovci. Při vyšší vlhkosti půdy je možno provést podzimní výsadbu stromů, do suché půdy však vysazovat nemá smysl, protože zalévání výsadbu značně prodraží. Na svátek Sv. Václava vrcholí jelení říje.
Ing. Jiří Šilha



Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.