Přihlásit

Ohaři i jezevčíci předvedli, co dokážou na poli i na vodě (Jihlavské listy)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

"Na zkoušky se přihlásilo celkem sedmnáct psů velkých plemen a čtyři z kategorie malá plemena," řekl k sobotní akci Marek Hrůza z pořádajícího mysliveckého sdružení Dolní Vilímeč-Černý les.
Po složení podzimních zkoušek lovecké upotřebitelnosti pes získává loveckou upotřebitelnost pro lov drobné pernaté zvěře, a to především v podmínkách polních honiteb a na vodní hladině. "Jsou to převážně zkoušky polní, ale je tam také jedna disciplína, při níž musí pes donést z vody kachnu," dodává Marek Hrůza s tím, že honitba i rozhodčí jsou připraveni, takže zkoušky mohou začít.
Na zkoušky se přihlásili vůdci se svými čtyřnohými miláčky z různých míst Jihlavska i z okolních okresů. Michal Mirčev přijel z Puklic a na zkoušky doma pečlivě připravoval svého německého krátkosrstého ohaře Ira z Forotné. "Psovi je dva a půl roku, a doufám, že všechny nástrahy zkoušek zvládneme," řekl při slavnostním nástupu.
Než se vůdci se psy vydají do honitby, musí ještě proběhnout jejich veterinární prohlídka, a také kontrola tetování, které má každý pes ve slechu. "Ověřuje se podle průkazu původu a tetování identita pejska a jeho rodokmen," řekl Marek Hrůza a doplnil, že podzimních zkoušek se mohou zúčastnit psi starší dvanácti měsíců. Když napoprvé neuspějí, musí zkoušky později opakovat.
Nejvíce bodů (292) získala Arka z Krasíkovic s vůdcem Jaroslavem Jirkou ze Zhoře. Dva psi zkoušky nesložili.


 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.