Přihlásit

Zásoby a jelení říje (Blesk hobby)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vzáří dozrávají mnohé plody a pro obyvatele polí i lesů nastává období hojnosti potravy. Všechna zvířata si chystají zásoby na zimu. Některá se "cpou", aby si vytvořila tukové zásoby, jiná si jídlo ukrývají v dutinách stromů, ve větvích nebo v zemi. A jak se chystá na zimu sysel? Pořádně jí a z opadaného listí vystele podzemní noru, do které se uloží k zimnímu spánku.
Tažní ptáci se připravují na odlet do zimovišť u Středozemního moře nebo až na africkém kontinentu. I oni potřebují načerpat dostatek energie na dlouhý let. Můžete vidět houfující se vlaštovky, špačky i jiné zpěvné ptáky na polích a v sadech, kde sbírají zbytky obilí. Lákadlem jsou pro ně plody šípku, jeřabin nebo hlohu. Ty navíc obohatí potravu o vitaminy, které potřebují stejně jako lidé.
S postupujícím časem začínají být rána chladnější, a to je ta správná doba na jelení říji, která podle mysliveckého kalendáře vrcholí kolem 28. září. V té době se troubení jelenů nese horskými úbočími a lužními lesy. Jeleni svádějí souboje o družiny laní, které si pak chrání před soky.


 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.