Přihlásit

U Chocomyšle řádí "ostrostřelec" (Domažlický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Škodu ve výši 30 tisíc korun napáchal myslivcům z Chocomyšle neznámý "ostrostřelec". Právě na tuto částku byla odhadnuta chovná hodnota dvou daňků, které na různých místech honitby nalezli mrtvé tamní myslivci. S určitým zpožděním vše nahlásili policii.
"Prvního mrtvého daňka spatřil cestou do práce náš člen Josef Šesták. Daněk ležel na louce asi 60 metrů od silnice, takže se kolega vrátil a hned mi to oznámil. To bylo 4. září kolem šesté hodiny ranní. Mysleli jsme si, že daňka srazilo nákladní auto," říká hospodář MS Chocomyšl Josef Housar s tím, že daněk byl ještě "teplý".
"Byl to kapitální kus, měl trofej, jaká se hned tak nevidí," dodává. Když však myslivci "sraženého" daňka vyvrhli a stáhli, objevili na zadní části těla střelnou ránu.
"Jednalo se pravděpodobně o střelu z kulovnice. Sedmiletý daněk byl střelen neodborně. Jeho chovná hodnota byla vyčíslena na 25 tisíc korun," uvedla domažlická policejní mluvčí Vladislava Čejková.
Daněk byl nalezen u silnice mezi Chocomyšlí a Chudenicemi, avšak hned druhý den nato našli myslivci další zastřelený kus, a to u silnice mezi Bezpravovicemi a Němčicemi. "Tentokrát se jednalo o daňka ve stáří jeden rok, takzvaného špičáka, s nevyvinutým parožím. Byl střelený "na komoru" a v době nálezu bylo jeho maso už znehodnoceno. Na místě ležel více hodin, což dokazovala posmrtná ztuhlost, a měl nafouknuté břicho. V tomto případě byla stanovena chovná hodnota na pět tisíc korun," informovala policejní mluvčí Čejková.
"Domníváme se, že je kdosi zastřelil z auta ze silnice. Je to barbarství, pokud někdo takhle střelí zvěř a nechá ji ležet. Nevezme maso ani trofej, takže si můžeme myslet cokoliv," říká myslivecký hospodář.
Myslivci samozřejmě nelenili a doptávali se po okolí, zda někdo neslyšel střelbu. Našli se svědci, kteří slyšeli rány 4. září v brzkých ranních hodinách, takže se dá předpokládat, že oba daňci byli střeleni v tutéž dobu. "Toho prvního jsme našli brzy, ten druhý ležel na místě přes celý den, takže sluníčko a teplo udělalo své," dodává Housar. Zjišťovali jsme, zda se v našem regionu jedná o ojedinělý skutek. Jak by měl být potrestán "ostrostřelec"?
"Slyšel jsem, že kdysi se něco podobného stalo u Vílova. Ale na okresním mysliveckém spolku se o tom nemluvilo, neboť podobné případy jsou v kompetenci sdružení, které obhospodařuje honitbu. Stoprocentně to odsuzuji. Pokud by něco takového udělal myslivec, nesměl by do smrti střílet. Měl-li by podobný čin na svědomí nemyslivec, těžko říci, jak ho potrestat. Rozhodně bych ho nechal zaplatit chovnou hodnotu zvěře a za odsouzeníhodný čin by měl ještě dostat trest," uvedl Deníku předseda Okresního mysliveckého spolku v Domažlicích Václav Duffek.
"Za 40 let, co jsem myslivcem, jsem se s něčím podobným nesetkal. Když jsem začínal, něco takového vůbec nebylo. Můžeme si myslet, že třeba střílení zvěře pro restaurace a hotely je dnes dobrý byznys, ale tohle udělal někdo, kdo střílel jen tak z vášně," zakončil Housar.
Policisté z Holýšova po pachateli pátrají a případ se šetří jako podezření z trestného činu pytláctví.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.