Přihlásit

Zkouškám předcházel tábor (Berounský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ani letošní rok nebyl vyjímkou. Do kempu Kobylka nedaleko Liblína v severní části Rokycanska se na sklonku krásného babího léto sjíždí nejen staří známí, ale i řada nových zajímavých lidí z různých částí republiky se svými psími miláčky a osvědčená trojice výcvikářů - Šlouf, Lhotáková a Dufek se pouští do práce. Během týdne, kterému předcházelo několik samostatných výcvikových dnů se pilují disciplíny podzimních zkoušek. Někde to jde bez problémů, jinde se musí pomoci. Nicméně chuť do práce má každý a tak většina pejsků zvládá disciplíny velice dobře. Výcvikový tábor pro ohaře má za cíl nejen úspěšné absolvování zkoušek lovecké upotřebitelnosti, ale i předávání zkušeností a získávání dalších zájemců o výcvik loveckých psů. Jako každoročně zájemci využili nejen pohostinnosti zdejšího kempu, ale především vhodných honiteb Mysliveckého sdružení Stráně Bujesily a soukromé honitby pana Jiřího Blažka, aby zde připravili své psí kamarády na podzimní zkoušky. Jejich úspěšné absolvování kvalifikuje ohaře jako lovecky upotřebitelného pro dohledání a přinášení drobné zvěře. Skládají se z několika disciplín, které zahrnují nejen vrozené vlastnosti, ale i dovednosti získané dalším výcvikem. Celotýdenní intenzivní přípravný výcvik byl zaměřen především na obtížnější disciplíny - dohledávky střelené a pohozené zvěře, její přinášení, ale i hledání či poslušnost. Výcvikový tábor pro ohaře jistě nebyl posledním, proto máte-li i Vy zájem se v příštím roce zúčastnit tohoto tábora případně navštívit výcvikové dny, kontaktujte organizátory na tel. 606 911 131 (p. Šlouf) nebo e-mail:pavlik1 Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Vyvrcholením výcvikového tábora jsou každoročně podzimní zkoušky ohařů pod záštitou Okresního mysliveckého spolku v Rokycanech. Tentokráte termín připadl na 6. září, kdy se o získání lovecké upotřebitelnosti pokoušelo 12 psů nejrůznějších plemen (např. irský setr, německý krátkosrstý ohař, český fousek, výmarský ohař krátkosrstý a řada dalších). Nutno podotknout, že osm jich bylo právě z končícího výcvikového tábora, kde se postupně jen letos vystřídala téměř dvacítka psů nejrůznějších plemen i stáří.
Lovecký pes neodmyslitelně patří k výkonu práva myslivosti a jeho připravenost pro využití v praxi je nejen nezbytností, ale i častým zájmem samotných chovatelů nejvěrnějších čtyřnohých přátel člověka. Začínalo se již víceméně tradičně - troubením Přátel z Rokycan, kteří již neodmyslitelně patří k těmto mysliveckým akcím, úvodním slovem organizátorů a již jsme se přesouvali do honitby. Tam zkušený tým rozhodčích v čele s nestárnoucím Janem Kozlíkem z Mirošova posuzovali disciplíny, které jsou uvedeny ve zkušebním řádu.
Díky absenci drobné zvěře měli někteří pejskové problém s vystavováním. Proto by se i myslivci - kynologové měli v budoucnu zabývat i zlepšováním podmínek pro zvěř zaječí či bažantí, neboť bez ní se dá ohař velice těžko vycvičit. Možností je celá řada - např. budování zvěřních políček či biopásů a tlumení zvěře škodící myslivosti a zvěře černé. Její enormní výskyt přispívá k tomu, že drobné zvěře je velice málo. Je však nutné konstatovat, že i přes všechna úskalí víkendové kvalitně připravené podzimní zkoušky absolvovalo z dvanácti přihlášených psů devět v 1. ceně. Tři pejskové si bohužel budou muset zkoušky ještě zopakovat.
Okresní myslivecký spolek, jež byl pořadatelem této akce, může být tedy spokojen. I on, respektive jednatelka OMS v Rokycanech paní Světlana Vlnová a kynologická komise, mají lví podíl na těchto krásných mysliveckých akcích, které si získávají z řad veřejnosti čím dál tím více příznivců. I toto je myslivost, která je velice často spojována s negativními jevy ve společnosti. Je třeba si však uvědomit, že každé pochybení jednotlivce je spojováno s myslivostí jako celkem a to není adekvátní situace, která dnes v myslivosti panuje. V každé skupině lidí se vyskytují lidé dobří a méně dobří, kteří svým chováním dělají ostudu průměrné většině. Proto máte-li šanci ovlivňovat chování jednotlivých členů ku prospěchu celé myslivecké společnosti, zcela jistě se o to alespoň pokuste.

Pavel MOULIS, předseda ZO ČSOP Rokycany

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.